Ekonomisti, novinari, poljoprivrednici za Danas: Planirate li da štedite struju ove zime i kako 1Foto: M. S./Danas

Svako ko od oktobra do marta naredne godine bude uštedeo struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiće popust na račun za električnu energiju, odlučila je Vlada Srbije krajem prošle nedelje. Pojedini sagovornici Danasa već znaju kako će štedeti, drugi bi to radili da mogu, odnosno da ne moraju da se greju na struju.

“Inače ne rasipam struju, baš me nervira kad vidim da to neko radi. Nikada, recimo, ne otvaram prozor kad uključujem klimu. Gasim sijalice kad nisam u prostoriji. Isključujem ringlu i rernu pre nego što završim kuvanje i pečenje. Ne držim frižider preko trojke, nije potrebno. Ne dogrevamo se, dobro nam je grejanje, bar je do sada bilo”, kaže Biljana Stepanović, urednica Nove ekonomije.

Jedino, kako kaže, mora pouzdano da sazna da li je bolje stalno držati uključen bojler da se voda samo dogreva ili je isplativije uključivati ga samo noću, pa da greje ispočetka.

“I rešila sam – torte i kolače svodim na minimum. Manje se goji, manje se troši i štedi se struja”, ističe Stepanović.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je malo nelogično upoređivati mesec ove i prošle godine kada je reč o grejanju.

“Kod mene je to važna stavka, jer se grejem na struju, zato što nisam imao mogućnost da se priključim na centralno grejanje ili plin. Ako zima bude blaga možda ću moći nešto da uštedim, ali ako bude jača, hladnija nego prošla, a to najavljuju, onda neću ništa uštedeti”, naglašava Kovačević.

On kaže da ušteda struje ne zavisi samo od ponašanja ljudi, jer bi on isključio sve ako bi mu bilo dozvoljeno da se priključi na centralno grejenje.

“Bojim se da ovo nije najbolji način. U Crnoj Gori je jeftinija struja od 23 do 9 ujutru, kod nas je od ponoći do osam ujutru. Trebalo je možda poskupeti struju ne bi li uštedeli na taj način, da se tarifom pomogne da se uvoz smanji”, kaže Kovačević.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je pitanje i da li je ekipa koja čita naše strujomere spremna da to radi kako treba.

“Svih ovih godina ako vam neko ne očita strujomer kako treba sledećeg meseca onda zbog toga možete da uđete u crvenu ili plavu zonu. Ko garantuje da će oni koji čitaju strujomere raditi svoj posao kako treba, jer vi uđete u crvenu zonu ako vam neko ne očita struju mesec ili dva”, ističe on i kaže da pozdravljaju sve što se tiče štednje, ali zahtevaju i odgovornost za one koji rade taj deo posla.

Jovica Jakšić iz Nacionalne asocijacije poljoprivrednika kaže da ne zna kakve će efekte i da li imati takva odluka države.

“Tamo gde mora da se troši mi ćemo morati da trošimo, ako zatreba da se zavari ili nešto odbrusi moraćemo da trošimo struju. Mislim da je to više upućeno onima koji su možda trošili struju i bespotrebno, a mi ne možemo da uradimo manje ili više, posao mora do kraja da se uradi”, ističe Jovica Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari