Ekonomisti: Struja treba da poskupi i da budu zaštićeni ugroženi kupci

Ostavite komentar


  1. U odnosu na cene u EU u 2018. godini prosečna cena električne energije, bez fiksnih nameta, u Srbiji je za domaćinstva bila niža za oko 60 odsto. —— A sa fiksnim nametima ? EPS svake godine inkasira ~60 miliona dolara za „taksu na brojilo“ (sada troškovi snadbevača) i 12 miliona dolara PDV za Vučića , a koliko stotina miliona dolara iznosi „angažovana snaga“ to niko ne zna da izdračuna. Ali za ako za dvosoban stan koji nije potrošio ni jedan jedni kilovat električne energije za ceo mesec fiksne „naknade“ su 700 dinara sa PDV onda je jasno koliko je cena te „jeftine“ električne energije u Srbiji. A drugo kako će se „zaštititi potrošači“ iz „zaštićene kategorije“, jer da bi postali „zaštićeni“ provo moraju da izmire sve račune, koje da su mogli da izmire nebi ni postali „zaštićeni“, Ta priča o „zaštićenim kategorijama“ je obično zamazivanje očiju javnosti, jer se EPS zahvaljući svom „zakonu“ bavi organizovanim kriminalom, Umesto da tuži građane za dug, (koji su na sudu obarali protivustavne kategorije angažovanu snagu i troškove snadbevača na koji Vučić otima i PDV) sada EPS otima (kao kriminalci automobile 90tih) brojila građanima i onda ih ucenjuje da bi dobili brojilno nazad da plate 7-11 puta veći mesečni račun nego kada su imali brojilo. Naravno sve uz asistenciju korumpiranog sudstva i policije koja se ponaša kao policija organizovanog kriminala iz EPSa, a sve „u zaštiti energeskog sistema“. Ali iako je MMF predložio otpuštanje 10000 tehnološkog viška u EPSu umesto otkaza dobili su povećanje plata i 13. platu, te EPS jasno pokazuje da je organizovani kriminal u tom javnom preduzeću itekako ima veću vlast nego Vučić i MMF

    1. Bravo za komentar. Osim zelene zone, i plava i crvena su po ceni najskupljih kw u Evropi. Sramota je ovo kako se obmanjuje, laze i krade nas narod. Toga nigde nema u Evropi, a i svuda je cena kw jedinstvena i nema muvanja sa dodatnim cenovnicima na ovo i ono. Vucicu stidi se.

    2. @Vesna
      Zaboravili ste na akcizu kao da je elektrika luksuzna roba! To niko na ovoj planeti ne zaračunava, sim ove secikese iz Srbije!

  2. Bravo za komentar! Vise mi je dosta price kako je struja najjeftinija u regionu …moze biti ali racun za struju pokazuje drugaciju pricu.

  3. Cena rada.mora da bude tolika da obezbedi prostor za odrzavanje fizickog i mentalnog zdravlja coveka i njegove porodice.

  4. Ja ne znam da li je struja jeftina ili skupa, ali na racun koji je 3300din, moja potrosnja struje je od toga 1200din. Mene vise zanima da li je to normalno ili nije?

  5. Cena plave i crvene tarife je veća nego u EU. Račun nije transparentan, plaća se još sila nameta. A pri tom ogromna većina građana je ugrožena, sa ovim primanjima. Može EU cene i EU pravila, ali prvo EU plate!!!!

  6. ugrozenih je 80% u ovoj drzavi…ako poskupi svi na ulice,kao u Bugarskoj i nema poskupljenja.Ovde ljudi rintaju kod lopina-privatnika za25000 mesecno i nemaju nikakva prava,pa bi i drzava da nam jos malo oguli kozu i otme hleb iz usttiju

  7. Ма најбоље да је подижу док сви не постанемо угрожени. Па после да нас заштите.

  8. ДА ЛИ СТРУЈА ПОСКУПЉУЈЕ?

    Да ли је струја у Србији најефтинија у Европи? У марту 2019. године потрошња електричне енергије, у једном домаћинству у Бору, је остварена у износу од 207 kWh (ВТ 160 kWh и НТ 47 kWh). Све трошкове које припадају ЕПС-у (укупно 1.491,77 дин), а јединична вредност износи 7,21 дин/kWh или 71,70% од цифре у рачуну (2.080,49 дин), а 1 kWh, које платио потрошач, износи 10,05 дин/kWh (8,51 €/kWh) или 100%, што је више за 2,84 дин/kWh или за 28,26% које остаје ЕПС-у. У 2018. години струја је коштала: у Бугарској 10,1 €/kWh, у Немачкој, Данској и Белгији 30 €/kWh, просек у ЕУ 21,1 €/kWh. С друге стране, платежна моћ грађана Србије је реално и апсолутно најнижа у Европи, 25,50% становништва је у области или на ивици сиромаштва (троше дневно по 1,0 $). Просек месечна плата у фебруару 2019.: Швајцарска 4.370 €, Исланд 3.568 €, Норвршка3.309 €, Немачка 2.270€, БиХ 466€, Србија 444€. Овде треба навести још елементе који утичу на производну цену електричне енергије крађу електричне енергије, ниска ефикасност термоелектрана, код нас око 20 – 25%, а у свету неке термоелектране достижу и 50%, у 2017. години украдена је електрична енергија за 6,18 милијарде евра, губици ел. Енергије износиле 22% (дозвољени технички губици су 5%) високе плате запошљених и прекобројни запошљени, запошљавање по партијској књижици, а стручност није битна, чак генерални директор је по вокацији печењар. Да ли струја да поскупи? Ако поскупи треба објаснити пензионеру, са просечном пензијом 26.327 dinara (223 evra), који треба да плати све дажбине 15.000 динара, како да преживи месец.

  9. Nigde u svetu ne postoji takav obračun struje.Dosta je izmišljanja tople vode. Pojednostaviti račun maksimalno i u skladu sa platama i primanjima korsnika, sve ostalo je otimačina.Pozdrav.

  10. Postoji inarodna poslovica: „NE LAJE KERA ZBOG SELA NEGO ZBOG…..“Raznim ekonomistima i lobistima nije stalo do nekakvog održivog elektro-energetskog sistema, već im je stalo da razne firme za prodaju električne struje dođu na tržište Srbije i onda polako preuzmu monopol i tako običan narod dovedu u dužničko ropstvo.

  11. Весна је очигледно информисана а ја би као професор који већ више од 40 година стање у ЕПС-у додао.Цена коју грађанин плаћа по КВЧ је због додатних намета прешла 12 евроценти што једино Словенија има нешто вишу цену.Иронија је да грађани који веома мало троше због додатних намета плаћају преко 16 евроценти по КВЧ.Додаћу још важан податак да у рачуну имате и стимуланс за МХЕ које ,коначно знамо представљају еколошку катастрофу а власници ,искључиво „чланови организованих снага њиховог друштва“ су до сада наплатили преко 50 милиона евра као стимуланс за злочин који чине.Ако се реализују све лоциране МХЕ уништиће се 2 400 км корита а добити око 2% еко енергије која се може добити у далеко већем проценту из других алтернативних извора.

  12. A da se smanji broj zaposlenih u EPS-u???!!!Po rečima mkihovog bivšeg generalnog direktora imaju TREĆiNU radnika viška!!!!!Naravno,lakše je ući u masonsku ložu nego u EPS!!Samo za članove njihovih porodica i „odabrane“!!Kad pogledam koga su sve i sa kakvom školom primili u mom gradu(i to usred zabrane zapošljavanja)!!I da im se malo skrešu plate(bar za 1/3)?!Opet bi ostale najviše!!Ko neće,može slobodno da napusti!!Garantujem da bi se na svako slobodno mesto javilo stotinjak(sa vrednijim diplomama)!!!

  13. Ne treba filozofirati niti biti veliki ekonomista da se izracuna :
    -Iznos racuna se podeli sa brojem utrosenih Kwh i dobije s e cena energije koju placamo .
    To sto nase vlasti razdeljuju racun i pisu neku strukturu , to nema nikakve sustinske vaznosti za korisnike /potrosace .
    (angazovana snaga , fixni dodatak, akciza zelena plava itd ,to u sve nameti u vezi sa energijom , i takva struktura je fora kojom se manipulisu kupci/potrosaci )
    Korektna vlast ce da utvdi cenu elektricne energije , i koliko ko potrosi toliko plati .Bez fix dodataka , akciza , angazovane snage itd ..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.