Profesor Arsić: Ekonomska snaga Srbije na pretposlednjem mestu u regionu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Indeks ekonomske snage nedeljnika NIN, kao i druge relevantne ekonomske analize pokazuju da je Srbija, za vreme aktuelne vlasti, ostvarila malo slabije rezultate od proseka susednih zemalja, pri čemu je u nekim godinama bila iznad, a u drugim ispod proseka, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Srbija se, mereno NIN-ovim Indeksom ekonomske snage osam zemalja regiona za 2022. godinu, nalazi na pretposlednjem mestu i samo je Severna Makedonika gora od Srbije, objavio je nedeljnik NIN.

Na prvom mestu je Hrvatska sa indeksom 7,25, druga je Bugarska (6,75), treća BiH (6,25), četvrta Rumunija (6,13), peta Crna Gora (5,38), šesta Albanija (5,13), sedma Srbija (5,00) i na poslednje mestu je Severna Makedonija sa indeksom 3,25.

Arsić je u tekstu za NIN naveo da NIN-ov indeks daje važan doprinos objektivnom i celovitom sagledavanju ekonomskih rezultata Srbije u određenoj godini u odnosu na rezultate susednih zemalja, a računat je na osnovu različitih pokazatelja, pa je moguće da se na osnovu njega dobije relativno potpuna slika o stanju privrede jedne zemlje u određenoj godini, ali i da se procene izgledi i rizici u narednim godinama.

„Ovakav indeks naročito je važan za Srbiju, u kojoj se tokom poslednje decenije u najvažnijim medijima, koji su pod kontrolom vlasti, pristrasno, a ponekad i netačno, predstavljaju ekonomski rezultati Srbije“, kazao je Arsić.

Prema njegovim rečima, selektivno i pristrasno biranje ekonomskih pokazatelja ima cilj da se potkrepi unapred zadata teza da Srbija za vreme aktuelne vlasti ostvaruje najbolje rezultate u regionu, koji su istovremeno najbolji u njenoj istoriji.

Arsić je istakao da se u tom cilju selektivno biraju podaci prema kojima je Srbija u toj godini bolja od susednih zemalja, a zanemaruju važniji podaci, prema kojima je ostvarila prosečan ili ispotprosečan rezultat.

Kako je naglasio, NIN-ov indeks ekonomske snage, kao i druge relevantne ekonomske analize pokazuju da je Srbija, za vreme aktuelne vlasti, ostvarila malo slabije rezultate od proseka susednih zemalja, pri čemu je u nekim godinama bila iznad, a u drugim ispod proseka.

Prema rastu BDP u periodu od 2012. do 2022. godine Srbija je bila bolja od Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske, dok je preostalih pet susednih zemalja imalo brži rast od Srbije, a slični zaključci se dobijaju i kada se poredi rast prosečnih zarada.

Kada je reč o visini prosečne zarade u evrima, Srbija je 2012. godine bila tačno na medijani susednih zemalja – polovina zemalja je imala veće zarade, a polovine manje od Srbije, kazao je Arsić.

Dodao je da je tokom proteklih 11 godina relativna pozicija Srbije prema visini zarada malo pogoršana, jer su je u međuvremenu prestigle Rumunija i Bugarska, dok je ona prestigla BiH.

„Takvi pokazatelji su u dubokoj suprotnosti sa propagandom vlasti prema kojoj je Srbija u poslednjih 10 godina ekonomski lider u regionu“, rekao je Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari