EKS: Radnici Goše među najugroženijim u Evropi 1Sa protesta radnika ispred Vlade Srbije: Fonet/Nenad Đorđević

Evropska konfederacija sindikata i pojedinačno sindikati 39 evropskih zemalja povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada 7. oktobra ukazaće građanima Evrope na višegodišnju agoniju zaposlenih u “Goši“ iz Smederevske Palanke, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije .

Oni podsećaju da su radnici fabrike bili u šestomesečnom štrajku jer im strani poslodavac nije isplatio više od dvadeset zarada, niti uplaćivao poreze i doprinose.

„Zahvalјujući Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je EKS, međunarodnu organizacijuj sa 45 miliona članova, redovno obaveštavamo o problemima u toj srpskoj fabrici šinskih vozila, evropska sindikalna javnost se, i pored brojnih problema sa kojima se suočavaju članice Evropske unije i sama Unija, zainteresovala za taj slučaj. Tako se srpska fabrika našla među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi (Udruženje banaka Slovačke, McDonald’s, Nestle i Samsung), koje je EKS osudio zbog neisplaćivanja zarada, niskih plata, nepoštovanja kolektivnih ugovora i odsustva kolektivnog pregovaranja sa sindikatima“, navodi se u saopštenju.

Svi evropski sindikati, na svojim portalima i svojim članovima, tvitovaće poruku o situaciji u „Goši“, koju je od slovačke firme „Žos Trnava“ kupila kiparska firma „Lisnart Holdings“. To je, na svom sajtu, već učinila EKS.

Na Svetski dan dostojanstvenog rada, 7. oktobar Međunarodna konfederacija sindikata, koja zastupa 181 milion radnika širom sveta, ukazuje da jedan odsto najbogatijih poseduje više bogatstva nego ostatak planete, dok 80 odsto ljudi prima minimalne zarade u svojim državama od kojih ne može dostojanstveno da živi. U ovoj godini, kada se obeležava desetogodišnjica tog međunarodnog dana, dostojanstven rad mora biti u centru pažnje svih, posebno vladinih akcija usmerenih na obnovu ekonomskog rasta i novu globalnu ekonomiju koja stavlja ljude na prvo mesto.

Toj svetskoj akciji, koja podrazumeva borbu za minimalne plate koje osiguravaju dostojanstven standard života i povećanje plata za sve radnike, pridružuje se i Savez samostalnih sindikata Srbije, sa zahtevom da se i srpskom radniku omogući da živi od svog rada.

„Vlada i poslodavci u Srbiji moraju da shvate da je dostojanstven rad osnova dostojanstvenog života, mogućnost da se zaradi plata od koje se može živeti i doprinositi društvu. Ukoliko bi poslodavci neznatno smanjili svoje ogromne profite u korist zaposlenih, došlo bi do značajne promene u životima tih ljudi“,ističe se u saopštenju. Slogan ovogodišnjeg Dana dostojanstvenog rada „Stop korporativnoj pohlepi – svetu je potrebno povećanje plata“

Kako bi do tog povećanja došlo i u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije će nastaviti da insistira da se, kroz istinski socijalni dijalog, pregovara sa poslodavcima i vladom o platama i uslovima rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.