Nova Vlada Srbije u Skupštini ima većinu, tako da bez problema može da usvoji sve reformske zakone koje najavljuje, a da li će mere štednje i racionalizacije biti sprovedene u potpunosti ili delimično, zavisiće od masovnosti protesta radnika javnih i preduzeća u restrukturiranju, ističu ekonomski eksperti povodom jučerašnjeg ekspozea mandatara Aleksandra Vučića.


– Skupštinska većina Vladi garantuje da će sva četiri reformska zakona, među njima i predlog zakona o radu biti usvojeni. Šta će pak u njima pisati, da li će doći do zatvaranja većeg ili manjeg broja preduzeća u restrukturiranju i da li će se smanjiti primanja zaposlenih u javnom sektoru, zavisiće isključivo od političke procene Aleksandra Vučića – kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Kada je reč o ekspertskom delu Vlade, dodaje on, reč je uglavnom o stručnjacima koji dolaze iz inostranstva i podržavaju sve mere za rešavanje ekonomskih problema u Srbiji, na kojima insistiraju Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. – Oni će insistirati na strogim merama štednje. Međutim, vladajuća Srpska napredna stranka ipak mora da vodi računa o tome da su joj i na sledećim izborima potrebni glasovi birača pa će privrženost radikalnim rezovima u ekonomiji zavisiti isključivo od procene koliko je to za stranku oportuno. Uveren sam da će u početku Aleksandar Vučić imati isto tako „tvrd“ stav kao i ekspertski deo Vlade. Međutim, u slučaju da se suoči sa masovnim protestima zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i javnom sektoru, koji će biti najviše pogođeni najavljenim merama, verujem da će Vučić insistirati na „ublažavanju“ zakonskih rešenja. Ta pozicija je donekle i razumljiva jer SNS mora da vodi računa o svom rejtingu jer su predložene mere prilično nepovoljne za radnike. Veoma teška pozicija za Vučića, koji je sa jedne strane svestan da situacija u srpskoj ekonomiji nije dobra, te da nešto treba menjati, a sa druge strane da je njegova dužnost da vodi računa i o egzistenciji građana Srbije.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da će nova vlada imati mnogo manji kapacitet od onog koji je mogla imati.

– Stičem utisak da je ekspertski deo kabineta tu da bi se građanima ulila određena nada u promene. Međutim, da li će reformi biti i u kojoj meri, zavisiće isključivo od dela kabineta sastavljenog od političara. Uopšte nije bilo razloga da se pravi koaliciona Vlada, odnosno potpisuje bilo kakav koalicioni sporazum. Takva situacija će samo izazvati uslovljavanja i veliko je pitanje da li će reformski zakoni biti onakvi kakvi bi trebalo da budu. Ako zakon o radu ne bude pogodovao poslodavcima, to će onemogućiti lakše zapošljavanje i nove investicije, što će se odraziti na kvalitet reformskog procesa – smatra naš sagovornik. Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ističe da sastav nove vlade pokazuje da će ona nastaviti sa „neoliberalnim ekonomskim kursom koji je protivan interesima radnika“.

– Onaj deo Vlade koji dolazi iz političkih partija se može označiti kao nestručan. Kada je pak reč o ekspertskom delu, to su sve ljudi koji su na liniji kursa koji Srbiji nameće Svetska vlada i Međunarodni monetarni fond. Nova vlada će na tom planu nastaviti politiku stare i pokušaće da usvoji zakone koje naziva reformskim a mi ih smatramo antiradničkim. U potpunosti je tačno da postojeće stanje u javnom sektoru nije dobro i da su reforme neophodne. Međutim, Srpska napredna stranka bi sa reformama trebalo da počne u „svom dvorištu“. To znači da bi vlast trebalo prvo da otpusti one ljude koji su po stranačkoj liniji dovedeni u lokalne samouprave, pa tek onda da se priča o racionalizaciji u javnim preduzećima. Samo na takav način vlast može da uveri narod da je zaista za promene u sferi ekonomije – zaključuje Željko Veselinović.

Paušalne ocene

– Izjava mandatara Aleksandra Vučića da građanima Srbije „radna etika nije jača strana“ potpuno je paušalna. On je izneo podatke da se u javnom sektoru u proseku efektivno radi oko 2,5 sata dnevno dok je to u privatnom sektoru oko 5,5 sati dnevno. Ne znam odakle mu ti podaci, ali ja sam radio u privatnom sektoru svojevremeno i znam da situacija nije takva. U javni sektor se ubrajaju rudari, lekari i profesori i besmisleno je tvrditi da oni u proseku rade 2,5 sata dnevno – ističe Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari