Eksplozija uvoza i spoljnotrgovinskog deficita 1Pixabay/Pexels

Od početka ove godine izvoz je međugodišnje povećan za 27,3 odsto, a uvoz za čak 45,8 odsto, pokazuje analiza MAT-a.

„Glavna eksplozija uvoza desila se u prva dva meseca, u kojima je međugodišnji porast izneo 52 odsto. U martu je međugodišnji rast uvoza smanjen na 44 odsto, a u aprilu na 38 odsto. Istovremeno ttopa rasta izvoza je oscilirala između 24 odsto (u aprlu) i 29 i 30 odsto (u januaru). Vrednosti izvoza od 2,4 milijarde i naročito uvoza 3,4 milijarde evra u martu su apsolutno najveće mesečne vrednosti koje su do sada ostvarene“, navodi se u MAT-u.
Prosečan stepen pokrivenosti uvoza izvozom u 2021. godini bio je 76 odsto, a u aprilu je smanjen na svega 68 odsto.

Otuda i deficit koji je prošle godine prosečno iznosio 582 mliona evra poslednja tri meseca nije pao ispod milijardu evra, a u februaru je bio rekordnih 1,08 milijardi evra.

U prva četiri meseca vrednost ukupnog izvoza bila je veća nego u istom periodu 2021. godine za 1,8 milijardi evra, ali je istovremeno uvoz povećan za čak 3,8 milijardi evra, pa je deficit u prva četiri meseca bio veći nego prošle godine za preko dve milijarde evra.

Najveći rast vrednosti zabeleđio je uvoz sirove nafte i gasa za čak 1,1 milijarrdu evra, dok je vrednost uvoza hemijskih proizvoda iznosio 443 miliona, osnovnih metala 331 milion i derivata nafte i koksa 276 miliona evra.

Rast deficita u znatno manjoj meri je izazvan većom količinom uvoza, već, kako s enavodi u analizi MAT-a, pretežno bržim porastom uvoznih cena.

Vrednost uvoza sirove nafte i gasa u prva četiri meseca veća je nego u istom periodu prošle godine za skoro 1,1 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari