PENZIONERIfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Prijava za Penzionersku karticu nove generacije za penzionere i korisnike ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koju izdaje Republički fond PIO, počinje sutra, objavljeno je na sajtu tog fonda.

Fond PIO organizuje sutra od 12 do 14 časova na Trgu Republike u Beogradu, javnu promociju Penzionerske kartice i elektronskih prijava za kartice.

Promociji će prisustvovati direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, sa saradnicima, predsednik Gradske opštine Stari grad, Radoslav Marjanović sa saradnicima, a penzioneri će moći da se odmah prijave za izradu te kartice.

Na pet pultova Fonda PIO zaposleni Fonda će penzionerima raditi onlajn prijave i davati informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će one penzionerima pružati.

Ognjenović će se oko 12.30 obratiti medijima i objasniće koje će sve koristi penzionerske kartice pružati korisnicima, govoriće o načinu na koji će se koristiti, a biće upućen i javni poziv društveno odgovornim kompanijama da se uključe u projekat Penzionerske kartice.

Pravo na izdavanje i korišćenje personalizovane Penzionerske kartice ostvaruju svi penzioneri, korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti ostvarene shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca.

Pored dokazivanja statusa penzionera, ova kartica omogućiće korisniku ostvarivanje pogodnosti prilikom plaćanja određenih roba i usluga, a na svakih utrošenih 500 dinara korisniku će biti dodeljen jedan bod. Po osnovu bodova prikupljenih tokom meseca korisnici kartice će moći da ostvare dodatne pogodnosti.

Fond PIO će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika ovih kartica, a bodovi se ne mogu zameniti za novčana sredstva.

Ostvarivanje popusta, poklona i ostalih pogodnosti realizovaće se zaključenjem sporazuma o saradnji između pravnog lica koje obezbeđuje pogodnosti i Fonda.

Korisnik prava sa prebivalištem van teritorije Srbije ostvaruje pravo na Penzionersku karticu koju može koristiti u Srbiji.

Penzionerska kartica se izdaje na osnovu elektronski podnetog zahteva, koji se može uputiti na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda. Korisnik prava zahtev može podneti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Penzionerske kartice će se, uz važeći lični identifikacioni dokument, preuzimati u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku kartice vrši isplatu ostvarenog prava.

Kartica će početi da se koristi 1. oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari