Elektronski povrat akcize od 1. januara 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Od 1. januara 2022. godine pravna lica i preduzetnici – krajnji korisnici derivata nafte, biogoriva i biotečnosti, zahtev za povrat (refakciju) plaćene akcize podnose isključivo u elektronskom obliku, posredstvom portala Poreske uprave, dok fizička lica zahtev mogu podneti elektronski ili pisanim putem, saopštila je republička Poreska uprava.

Pravna lica i preduzetnici podnose elektronski zahtev za povrat plaćene akcize na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti koji se koriste za transport i grejanje, za proizvodnju električne i toplotne energije ili u industrijske svrhe, naglašavaju u Poreskoj upravi.

Elektronski ili pisano zahtev za povrat plaćene akcize podnose i građani koji koriste derivate nafte za zagrevanje stambenog prostora.

Pravnom licu, preduzetniku i fizičkom licu koje je zahtev podnelo u elektronskom obliku, rešenje o odobravanju, odnosno odbijanju prava na povrat plaćene akcize dostavlja se u elektronskom obliku u poresko sanduče na portalu Poreske uprave, dok se na zahtev u papirnom obliku rešenje u papirnoj formi dostavlja putem pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.