Elektronski sistem za upravljanje carinskim rizicima u CEFTA 1Foto: Boram Sarajevo

Carinske uprave iz privreda CEFTA-e usaglasile su na tehničkom nivou nacrt Odluke o uspostavljanju elektronskog sistema za olakšavanje zajedničkog upravljanja rizicima za međusobnu trgovinu robom.

Kako je saopšteno, uspostavljanje elektronskog sistema za olakšavanje upravljanja rizikom trgovine robom među carinskim upravama CEFTA je veliki korak napred za smanjenje pretnji koje proizilaze iz neobezbeđene trgovine.

Na sastanku u Budvi, predstavnici carinskih uprava su razmatrali tehničke aspekte razmene podataka od koristi za carinsko upravljanje rizicima u regionu.

„Implementacija Odluke će pomoći definisanju i primeni regionalnog pristupa za zajedničko upravljanje rizicima. Ovakvi poboljšani sistemi upravljanja rizikom će poboljšati uočavanje visokih rizika i ubrzati carinjenje dok će se poboljšati i kvalitet carinske kontrole. Poboljšano upravljanje rizikom zahteva jačanje saradnje sa drugim graničnim agencijama kako bi se ubrzale granične formalnosti u korist preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Dok carinske uprave većine članica CEFTA-e imaju određeni nivo upravljanja rizikom, druge granične agencije i dalje zaostaju u pogledu kapaciteta i dostupnih alata, što često rezultira dugim, višestrukim i uzastopnim inspekcijama. Takođe, razmena informacija u vezi sa rizikom između carinskih uprava CEFTA-e je još uvek u veoma ranoj fazi. Nakon usvajanja, ova Odluka će otvoriti put za uspostavljanje baze podataka o carinskim nepravilnostima i prekršajima za upravljanje rizikom i razmenu podataka CEFTA profila rizika, CEFTA brzih
carinskih upozorenja i CEFTA inspekcijskih izveštaja, dodaje su saopštenju.

Inicijativa za zajedničko upravljanje rizicima pri carinjenju sprovodi se u okviru projekta „Podrška regionanoj ekonomskoj integraciji“ nemačke razvojne organizacije GIZ u ime Evropske unije i Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari