EMS tvrdi da je u Banatu nestalo struje samo na nekoliko minuta 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIC

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) demantovalo je danas navode Akcije progresivne Vojvodine u vezi sa nestankom struje na prostoru Severnog Banata, navodeći da je reč o samo nekoliko minuta prekida napajanja nekoliko distributivnih stanica usled planiranih radova.

Elektromreža Srbije (EMS) je navela u demantiju da je Akcija progresivne Vojvodine iznela na račun tog preduzeća netačne informacije i zlonamerne optužbe, te da je reč o organizaciji koja nema nikakve veze sa sektorom energetike, niti poseduje informacije ili znanje o događaju koji je javno komentarisala.

Činjenica je, prema navodima Elektromreže Srbije, da su 18. marta izvođeni planirani radovi na reviziji visokonaponske opreme u poljima 220 kV, 110 kV, kao i na samom energetskom transformatoru T2 220/110/10,5 kV u TS 220/110 kV Zrenjanin 2.

„Vršene su potrebne manipulacije, aktivnosti na isključenjima radi obezbeđivanja uslova za bezbedan rad. Tom prilikom, u 8.38 časova došlo je do ispada transformatora T1 220/110 kV, usled čega je bez napajanja ostalo nekoliko distributivnih trafostanica, u trajanju od devet minuta“, navela je Elektromreža Srbije i dodala da takvi „ispadi nisu neuobičajeni i dešavaju se u apsolutno svim državama Evrope i sveta, pa tako i u Srbiji“.

„Pošto je pitanje pokrenuto, obaveštavamo javnost da su svi remonti na teritoriji cele Srbije, pa i Banata, završeni u redovnom roku. Takođe, kada je reč o investicijama, možemo napomenuti da EMS AD ulaže u prenosnu infrastrukturu više nego ikada u svojoj istoriji“, navedeno je u saopštenju.

EMS je navela i da je na teritoriji Banata tokom prethodnih godina, između ostalog, izgrađen interkonektivni dalekovod od Pančeva do rumunske granice, a trenutno se gradi novi dalekovod 110 kV od TS Ada do TS Kikinda 2, uz redovno i odgovorno održavanje postojeće prenosne mreže.

Samo u održavanje dalekovoda i trafostanica na teritoriji Banata EMS AD godišnje ulaže više od milion i trista hiljada evra, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari