Epidemija afričke kuge svinja na celoj teritoriji Čačka 1Foto: EFSA

Na celoj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja, rekao je danas lokalni koordinator aktivnosti na suzbijanju te epidemije Aleksandar Maksimović.

On je rekao da je ta bolest do sada zabeležena u čačanskim selima Mrčajevci, Bečanj, Mojsinje i Zablaće, još šest sela je proglašeno zaraženim područjem, a 20 ugroženim od te zaraze.

Dodao je da su 23 svinje, koje su otkrivene prošle nedelje prilikom nedozvoljenog transporta u Pakovraću, uništene i propisno zakopane kako ne bi dalje predstavljale potencijalni izvor zaraze.

Afrička kuga svinja na teritoriji Čačka prvi put je zabeležena 4. maja u selu Mrčajevci, a posle 60 dana pojavile su se nove zaražene svinje u tom i selu Bečanj, posle čega se bolest raširila.

Afrička kuga je do juče potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, a eutanazirano je 19.740 zaraženih svinja.

Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti te bolesti, formiran pri Vladi Srbije, koordinira preduzimanje sveobuhvatnih mera, a njime predsedava premijerka Ana Brnabić.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari