EPS investira 110 miliona evra u gradnju vetroparka "Kostolac" 1Foto: FoNet/ Predsedništvo Srbije

Vetropark „Kostolac“, koji gradi Elektroprivreda Srbije (EPS), snage 66 megavata (MW), vredan više od 110 miliona evra, biće završen krajem 2024, rekao je danas rukovodilac programa projekata te kompanije Predrag Đorđević.

Ta elektrana na vetar će se, kako je rečeno medijima prilikom obilska mesta na kome će se graditi, prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, gde su iscrpljeni kopovi i gde su bila odlagališta termoelektrane „Kostolac“.

Vetropark, koji će na mreži biti početkom 2025, sastoji se od 20 vetroturbina, snage po 3,3 megavata, planirana godišnja proizvodnja je 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava.

Projekat se finansira iz kredita KfW banke u vrednosti od 80 miliona evra i realizuje u skladu sa strateškim ciljevima Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, utvrđenih Strategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji.

EPS-u su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ugovor za pružanje konsultantskih usluga na projektu je potpisan sa konzorcijumom „Fichtner GmbH & Co.“ i „Energoprojekt Entel AD“.

Za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja ugovor je 2022. potpisan sa konzorcijumom „Siemens Gamesa Renewable Energy A/S“ Danska i „Siemens Gamesa Renewable Energy“ Beograd.

Solarna elektrana (SE) „Petka“, prvo fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, gradiće se, prema rečima zamenika šefa tog projekta Gorana Bure, na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Ćirikovac2“ i imaće planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova.

Tom elektranom će biti povećani kapacitet EPS-a za proizvodnju zelene energije. Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,1 milijardu dinara i finansira se sredstavima EPS-a.

Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada se izvođač uvede u posao. Očekuje se da SE „Petka“ bude na mreži krajem 2024. godine. Period povrata uloženih sredstava je 12 godina, dok je period eksploatacije elektrane 25 godina. Posle toga, menjaju se samo paneli, dok ostaju konstrukcije, putevi i infrastruktura, koji čine značajan deo ukupnog ulaganja. Zamenom panela elektrana se revitalizuje za novih 25 godina eksploatacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari