Golubac: U prvi vetropark u istočnoj Srbiji ulaže se 155 miliona evra 1Foto: FoNet/ Predsedništvo Srbije

Vetropark ”Krivača” čija je izgradnja počela krajem prošle godine, biće prvi vetropark u istočnoj Srbiji. U izgradnju “Krivače” na teritoriji opštine Golubac koja je partnerski projekat MK Group i slovenačkog investicionog fonda Alfi Green Energy biće uloženo 155 miliona evra.

„Krivača” je prvi vetropark koji će biti izgrađen u istočnoj Srbiji i prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac.

Izgradnja je počela krajem prošle godine i reč je o partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund koje ulažu 155 mil EUR u vetropark „Krivača” javlja Boom 93.

Prvi vetropark u istočnoj Srbiji imaće kapacitet od 105,6 MW i 22 vetroturbine i godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje, što je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Požarevački Boom 93 preneo je reči generalnog direktora MK Group, Mihajla Jankovića koji je rekao da MK Group godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija kompanije je dalje širenje u ovoj oblasti.

-Kroz samostalna i kroz partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW, što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina – kazao je Janković.

Alfi Green Energy Fund je najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije i region.

-Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj jugoistočnoj Evropi, što će doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom – rekao je Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables.

Prema rečima Volfganga Hargasnera, direktora korporativnih finansija Erste Group, koja je kao glavni kreditor i agent organizovala i strukturirala transakciju, finansiranje vetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski sektor Srbije.

Završetak izgradnje vetroparka Krivača planiran je za kraj 2023. godine, javlja Boom 93.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari