Đedović Handanović: EPS prošle godine ostvario dobit od 114 milijardi dinara 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa misijom MMF, koju predvodi šef misije Donal Mekgetigan, u okviru treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, a jedna od tema razgovora bilo je i reformisanje Elektroprivrede Srbije, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Prema njenim rečima, finansijska situacija EPS-a normalizovana je u 2023. godini nakon stabilizacije tržišta električne energije i veoma povoljne hidrološke situacije.

“U prošloj godini, EPS je ostvario dobit od 114 milijardi dinara, što je istorijski finansijski rezultat. Pored poboljšane finansijske situacije i investicije su počele da se efikasnije realizuju, a insistiraćemo na još boljem planiranju i efikasnom sprovođenju investicija. U okviru plana restrukturiranja EPS-a, radi se na operativnom i finansijskom restrukturiranju, boljem upravljanju rizicima, kao i na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, kako bi se omogućilo održivo poslovanje kompanije“, rekla je Đedović Handanović.

Na sastanku je navedeno da je u izradi je nova metodologija obračuna cena električne energije i gasa za privredu u saradnji sa Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom kako bi se sagledala unapređenja i stvorili preduslovi za fleksibilnost reagovanja u skladu sa tržišnim kretanjima.

Formiranjem Republičke komisije za energetske mreže, u skladu sa poslednjim izmenama Zakona o energetici iz 2023, kao nezavisnog organa za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa, u skladu sa evropskim propisima, čime je omogućena uspešna reforma gasnog sektora, koja će biti nastavljena i u ovoj godini.

Ona je podsetila da su Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture, koje je Vlada usvojila prošle godine, definisani prioriteti u razvoju energetske infrastrukture, na čijoj realizaciji se već radi.

„Sproveli smo javni poziv za strateškog partnera za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana snage 1 GW i sada pregovaramo o komercijalnim uslovima sa izabranim konzorcijumom koji predvodi „Hyundai Engineering”.
Novi blok TE Kostolac B3 očekujemo da se uskoro nađe na mreži, a u prvoj polovini iduće godine će biti na mreži i prvi vetropark EPS-a, u Kostolcu.
Završava se i izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, što je trenutno najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi i treći najveći u svetu, koje će biti pušteno u rad u narednih nekoliko nedelja“, rekla je ministarka.

Naglasila je da je ostvaren dobar napredak u pripremama za izgradnju RHE Bistrica, koja je ključni projekat za balansiranje novih kapaciteta iz OIE, za koji se izrađuje prostorni plan i intenzivno vode razgovori o obezbeđivanju finansiranja.

„Među prioritetima je revitalizacija četiri postojeće hidroelektrane u okviru EPS, u koje planiramo da uložimo oko 400 miliona evra. Za projekat RHE Đerdap 3 završeni su hidrološka studija i Prethodna studija izvodljivosti, i na osnovu toga ćemo doneti odluku u kom obimu i fazama ćemo nastaviti ovaj projekat“, rekla je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari