Živković: Verujemo da će EPS naći snage da pokrene i vodi uvođenje vodonika 1(BETAPHOTO/MILAN ILIC)

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivreda Srbije (EPS) Dušan Živković je danas ukazao da uvođenje vodoničnih tehnologija nameće potrebu prilagođavanja energetike i privrede Srbije i istakao da bi EPS mogao da prednjači u tome.

Na početku prve međunarodne konferencije u Beogradu „Vodonik – energent budućnosti“ u organizaciji portala „Energija Balkana“, Živković je podsetio da su fosilna goriva bila pokretač razvoja privrede i energetike, ali su negativno uticala na životnu sredinu, dok bi upotreba vodonika doprinela smanjenju zagađenja i povećala fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije i to uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata.

On je rekao da će, „pored razlike u metodu proizvodnje, vodonik doneti onome što je značajno za Srbiju – diversifikovanosti resursa, toga čime ona raspolaže, jer pored posebnih goriva, vode, sunca, vetra možda je i vodonik energent koji će pomoći sigurnosti“.

„Verujemo da će EPS naći i snage i energije da pokrene taj proces i da ga u neku ruku vodi. Mislim da ta kompanija poseduje bogato iskustvo s tehnologijom, inženjere i želju za razvojem, tako da će moći da doprinese razvoju i korišćenju vodonika“, rekao je Živković.

Naglasio je da postojeće elektrane neće proizvoditi u osnovi „zeleni vodonik“, ali će raditi na tome, jer je energetska budućnost vidi u „zelenom vodoniku“ – dobijenom na ekološki prihvatljiv način.

„Ukoliko se opredelimo za vodonik kao energent budućnosti, naš cilj mora da bude ‘zeleni vodonik’. Pred nama je možda i prvi korak koji treba da se desi posle nacrta vodonične strategije“, kazao je on.

Objasnio je da bi taj proces trebalo nastaviti kroz regulatorni okvir proizvodnje, transporta, skladištenja, korišćenja vodonika.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Igor Kronja je na tom skupu ocenio da privredu čeka težak period prilagođavanja propise Evropske unije i da je potrebna izmena „energetskog miksa“, tehnologije proizvodnje i upotreba novih energenata.

Podsetio je da se PKS aktivno uključila u priču o vodoniku krajem 2021. godine, kada joj je Ministarstvo rudarstva i energetike poverilo posao u koordinaciji i izradi strategije upotrebe vodonika u energetici.

„Nacrt je napravljen, a strategija još nije usvojena“ – kazao je on i naveo da to očekuje da bi došlo do razvoja „vodonične ekonomije“ u Srbiji za šta je PKS već okupila proizvođače opreme i naučno-istraživačke institucije i potencijalne korisnike radi razmene informacija o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari