EPS jedan od najvećih zagađivača u Evropi

Prema tvrdnjama Fiskalnog saveta Elektroprivreda Srbije mora da investira najmanje 800 miliona evra u zaštitu životne sredine

Ostavite komentar


  1. Pa tu su perjanice SPS molim vas Antić i Trivan koji su za to nadležni. Pre njih je bila prodavačica magle Zorana koja ništa po tom pitanju nije radila.

  2. Poljska je pet puta naseljenija od Srbije a skoro svu potrebnu energiju proizvodi sagorevanjem uglja. Clanica je EU ali su joj dozvolili da ne postuje ekoloske standarde EU iz cisto politickih (anti-ruskih) razloga, Ovo usprkos i fasizoidnom rezimu koji takodje negira proklamovane EU vrednosti. A na Kosovu je lignit najgore kvalitete.

    1. Al se nalupaste za ovu i sledeću godinu. U EU je pravilo kada dođeš sa ispustom CO2 na godišnju kvotu, moraš da kupuješ kupone za ispust. To izađe veoma skup biznis koji ti poskupi proizvodnju skoro za 100%, pa ti sad vidi. I nemojte da poredite Poljski ugalj sa radioaktivnim kršem punim zemlje iz Srbije. Tu su ispusti 1:10000 i ne, EU ne dozvoljava nikom da krši standarde. Ako ih krši, onda to debelo plaća.

  3. Aero zagadjenje pokazuje da EPS nedovoljno investira u ekologiju. I dok se zaposlajvaju partijski kadrovi, namestaju nabavke za odabrane, povecavaju plate, investiranje je ispod amortizacije sto je dovelo do pada proizvodnje i sve veceg uvoza struje. I umesto da povuce radikalne poteze u smislu smene postojeceg rukovodstva i angazovanje porfesionalnog tima, Vlada izdaje nemusta saopstenja i daje signal da se devastiranje najveceg javnog preduzeca nastavi!

  4. Zanimljivo je, dakle, to da kod aktuelne vlasti kao i u slucaju sa zagadjenjem Beograda najvecim u istoriji, podaci su zastareli i neprovereni, prenapumpani… A narod od kancera umire kao pokosen. Prosto neverovatno, slozicete se.

  5. Poglavlje 27 koštaće Srbiju oko 10.000.000.000 $ !!! Da nisam pogrešio u nulama „Kam gi pare“

  6. Taj ludacki ‘ekoloski plan’ nikakve veze nema sa ekologijom.
    Naravno – treba staviti filtere, reciklirati, saditi sume, cuvati biodiverzitet.
    Ovi napadi na CO2, plasticne kese, meso – imaju za cilj da osiromase stanovnistvo i da omoguce jos vece subvencije za lobi ‘obnovljive energije’. Radi se o pljacki!
    No, posle ovog teksta se pitam: kako drzava misli da oporezije domacinstva koja se greju na ugalj i drva, a da ne oporezuje one koji se greju na toplane i struju? Zar tekst ne govori da su toplane i EPS najveci zagadjivaci?

  7. Proizvodnja el. energije je složeno pitanje, koje mnogi amateri pogrešno vide i simplifikuju. Međutim, neke stvari su svima jasne, npr. da TE ne mogu da više opstanu danas, koliko god ih filtrirali. Postoji čutav niz modernih alternativa, ali se moraju uskladiti, i pritom stalno ulagati u inovacije. EPS je zastarela, troma organizacija, pod kontrolom politike, što ne uliva poverenje. Treba je prodati, ali ne bilo kome!

  8. Od 2009-2012 u jesen..EPS napornim radom,saradnjom i lobiranjem u EU…dobio 93,5 miliona €,donacija za ekoloske projekte..“Dolaskom“ponosnog clana SNS Ovbradovica a potom iza njega elektro-pecenjara Grcica 0 €!!!!Punih 7 i kusur godina..haos,pustos i javasluk..Pa kako kome em milo em drago..Ozbiljni unistitelji i razbojnici..Nek su Skrbica i njegov NITES..Brnabinog batu…Kokezin Prointer…zakitili sa 100 miliona € ..iz kase EPS…“valja se“…Sveti Petar posle ove posasti..ne moze da digne firmu iz rasula…Tek ce se videti stete i raspad..sve po redu

  9. SNS ima takve „eksperte“ da ne treba uopšte brinuti…rešiće oni to. Postoji stari vic- imam glupog psa, kada igramo šah, svaku drugu partiju ga pobedim.

  10. Uz svo postovanje za urednicku slobodu izbora teksta, moja kritika zbog izbora nekompetentnih sagovornika na temu! I da razumem izbor jednog ekonomiste (Antića), zbog funkcije koju obavlja (mada mu se mora priznati da još najbolje recituje nesuvislosti koju mu napišu), drugi ekonomista sagovornik (Savić) apsolutno nije kompetentan da komentariše uticaj različitih tehnologija proizvodnje energije na životnu okolinu, to je čisto inženjerska oblast.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.