EPS napravio gubitak od 11 miliona evra

Elektroprivreda u prošloj godini poslovala u minusu i uz pad proizvodnje

Ostavite komentar


    1. Ispeglaće to drzava kao i za srbiju gas! Uostalom par pečenih prasića i rešen gubitak zar ne?

      1. Poenta je da ga prodaju, ma koliko nestručan i nesposoban bio nemoguće je da eps napravi gubitak sa ovom cenom struje.

  1. E, sad kad dovedu strucnjaka sa aerodroma, koji je Vucicu i Malom pomogao da se ugrade u cenu prodaje Nikole Tesle, tek cemo da vidimo sta sve ova lazljiva i pokvarena vlast moze da uradi od najveceg nacionalnog preduzeca. Nije ga unistio Zoranin lepotan, iako su ga u tome podrzavali i Zorana i Vucic, Nije uspeo ni poznati pekarski radnik uz Obrenovca. Mozda zbog toga sto su i jedan i drugi imali? kupljene diplome? Ako novi stecajni direktor EPS bude imao bar regularnu diplomu, onda ce on to sigurno uspeti.

    1. Monopolista si na tržištu a tvoj proizvod koristi tj. kupuje svako ljudsko biće u Srbiji kao i privreda. I ti posluješ sa gubitkom. Ovi SNS kadrovi su stvarno neverovatni.

  2. У расту БДП Србије једино битно учествије ЕПС са ЕДБ и ЕМС заједно са Хидро и Термо електранама и коповима угља
    Осим ЕПС и регистрованих пољопривредних газдинства,Србија нема јачи привредни адут за развој своје привреде.За пољопривреду сточарство и повртларство је јасно зашто немају раст ни до нивоа из 1999.године,зато што је држава без царинском политиком са Е.У.отворила своје пољопривредно тржиште и оставила га да одумре,што држава свесно ради на штету своје пољопривреде ради придруживања са Е.У. Али да ЕПС послује у минусу као монополиста док држава преузима дугуве за инведтиционе кредите и од ЕПС и Србија Гасабу износу од 2.000.000.000.еура то је срамота
    Зато се Закон о пореклу имовине не доноси од 2000.године,да би 100 Српских олигарха могли да задрже својих 10.000.000.000.еура, стечених од 2000.г.до 2019.г.
    Ако ЕПС послује у минусу без утицаја на привредни раст и Србија Гас,тада су Лутрија Србије и Лото у Банкроту.

    1. Od tih 29 000 1/3 ne zna sto ide na posao… a plata..kao nekad u komunizmu…

  3. U isto vreme EMS pravi dobit od 2,5 milijardi RSD i ima prosek za 11.500 RSD manji od proseka EPS sa boljom kvalifikacionom strukturom što je verovatno potpuni apsurd. Dobit je 10% od ostvarenih prihoda uz sve obračunato prema državi. Samo da se zna! A zaposlenih je 1.360.

    1. Osnovni uzrok gubitaka je neverovatno niska cena struje. Cena struje služi kao socijalni amortizer. A istovremeno se niskom cenom EPS ruinira i „reorganizuje“ da bi u povoljnom trrnutku najbolji delovi bili prodati. Svi ostali problemi koji postoje u EPS-u su marginalni.

      1. Gde je niska cena struje. Pruce za malu decu. Neka isteraju svw svoje kadrove koje su zaposlili u EPS. Neka smanje plate i budu na nivou zasluzenih a ne da te glava zaboli od cifre. I jos nestonne moze cena u Sebiji biti veca od cene struje u drzavi Njujork. I pustite vi price o jeftinoj atruji.

      2. Nadam se da ti diploma nije iz istog izvora kao Sinoše Malog iako izgleda da jeste. EPS uz cenu struej naplaćuje 40 miliona evra „takse na brojilo“ koju je priemenovao u „troškovi snadbevača2 a da uopšte nije zamenio brojila korisnicima kojma ih je naplatio dva puta do sada, iako im je kao da je Broz živ „nacionalizovao brojila“. Koliko EPS uz „cenu struje“ naplaćuje „angažovanu snagu“ je totalna nepoznanica koja je između 305-500 miliona evra godišnje. Što bi značkkilo da je banda organizovanog krimilanla kaoja je najveća u Srbiji iz EPSA ustva u gubit,ku minimum 400 miliona evra da ne pljačka građane i ne uplaćuje dvadeset procenata opljačkanog u budyet

        1. Vesna, duboko postovanje za podastrte cinjenice!
          Nista oduzeti, samo da dodam: vlast neprekidno drzi shape u medonosnoj koshnici zvanoj EPS. Iz budzeta EPSa su placani sendvici „razdraganim gradjanima“ iz Vranja, Babusnice, Zajecara.., da aplaudiraju AV u Lucanima, Shapcu, Vrazhogrncima i td.
          Ali, glavnina „prijavljenog gubitka“ se sliva u SD Crvena zvezda, a tek da se zamazhu oci i u SD Partizan. Nema gubitka! Novac je potrosen na Vucic-Vulin parade, na neupotrebljive MiG-ove, na shenlucenje. Ovo je priprema za poskupljenje!
          Pokojni Dusko Radovic je rekao: pobesnim kad vidim procente poskupljenja, a onda se rasplacem nad obrazlozenjem. EPS je jelovnik vlasti, menza, spajz…
          Kazu mala cena, a ne kazu da kad se podele kilovati sa racunom – placamo skuplje od bilo koga u Evropi. Jer, foliraju, u cenu ne ulazi akciza, pa na nju i jos sijaset dodataka i karakondzula, nafrljace PDV.
          I jos nam ide „nikad bolje u istoriji“ – a sta bi bilo da nam nije „bolje“?
          Vlast vrsi neskriveni genocid nad „dragim gradjanima“, a bar imaju pet puta nedeljno „vanredno obracanje“…

      3. To jednostavno nije tačno. Kilovat je možda jeftin, ali kad se dodaju kojekakve takse, kilovati i ostali pa sve preračunamo, po onom što platimo kw uopšte nije tako jeftin. A kako se tamo posle Tale to se nas potrošače ne ziče

  4. To se cerupa decenijama… kao i Telekom…i NIS dok ga Rusi nisu kupili pa je za dve godine od strasnog gubitasa postao kompanija koja donosi ekstra zaradu, Rusi su samo sprecili svaki vid i pokusaj kradje. EPS je samo onaj njihov bivsi direktor Uskokovic, koji je bio samo 6 meseci u zatvoru, ostetio za bar 10 puta vecu sumu od ovog duga tako da je 11 miliona evra sica za EPS. Nikada na celu tih firmi nije bio ozbiljan i strucan direktor niti menadzment, uvek partijski poslusnici koji su radili samo u interesu partije a nikada kompanije a zauzvrat im je omoguceno da lapaju nemilice i da se enormno obogate.

  5. EPS cesto istice nisku cenu struje kao uzrok gubitaka, ali je istina na drugoj strani. Kako bi se namirili partijski apetiti ovde se zaposljavaju partijski kadrovi, nabavke se vrse od „podobnih“ preduzeca a malo se investira. Odnosno, investicije su mnaje od amortizacije, cime se „jedu“ osnovna sredstva. Onda nije cudo sto je proizvodnja manja od plana, a tako ce biti stalno dok je preduzece u rukama politicara. U zemlji sa ovim nivoom korupcije, jedino resenje je PRIVATIZACIJA!

    1. Sve ćemo da rasprodamo zato što ne možemo da rešimo sistemsku grešku koja nas jede već 19godina?

      1. Model NIS-a je mozda najbolji. Drzava je tamo manjinski akcionar, ali se ne mesa u upravljanje I partije na izvlace novac. Kada partije ostanu bez finansiranja putem javnih preduzeca i kada ne budu mogle da finansiraju medije i na partijske skupove dovoze ljude u 2.000 autobusa stvorice se uslovi za postenu politicku borbu I institucije ce biti vracene gradjanima Inace, pored resavanja pitanja DEMOKRATIJE, hitno moramo resavati problem DEMOGRAFIJE, za sta .ce biti potrebna znacajna sredstva!

  6. Pustite me tih procenata,investicija,dobitaka,gubitaka… koliko je to u peceni prasici i jagnjici-da se razumemo ko ljudi.

  7. Sramotan je izveštaj fiskalnog saveta a suma od 11ml€ nije nastala zbog umanjene proizvodnje jer je cena kw proizveden og, državna tajna. Eps pored 29k stalno zaposlenih ima i partijsku vojsku sns koja broji preko 35 hiljada ubačenih preko raznih agencija od kojih 8 hiljada nikada ne dolaze na Posao. Ovi ostali ništa ne rade osim kada su karavani i promocije svoje partije. Ta sredstva koja se izdvajaju za njih, najlakše je prikazati kroz manjak proizvodnje, jer je suma smešna za kompaniju a niko drugi neće da ostavi knjigovodstveni trag koji bi ga krivično obeležio. Što se tiče investicija o kojima pišete, sve se svodi na tekuće i redovno održavanje jer je tehnika zastarela i jako malo se zanavlja. Gospodo iz fiskalnog saveta, sramota vas je slušati.

    1. Dexini, Vašem komentaru nema šta da se doda. To je to. I to je sve.

  8. 11 MILIONA EVARA JE SAMO 11 HILJADA DOMAĆINSTAVA SA MAGNETIMA I DRUGIM POMAGALIMA KOJA UKRADU NAJMANJE 1 000 EVROVA ŠTO JE POPRILIČNO MALO ZA REALNU SITUIACIJU OKO KRADJE EL.ENERGIJE PLUS OTPISANE NEPLATIŠE PLUS JNA PLUS BOR I SMEDEREVO I OSTALI SUBVENCIONISANI . TAKO DA PODATAK NETAČAN ILI FALE NULE

  9. 28% mog računa za struju je električna energija. Ostalo je….
    Dakle bez brige, struja je džabe, gubitaka zapravo nema, a i nije reč o 11 miliona nego o mnogo više, ali svi su oni na sigurnom!

  10. Ovo se radi decenijama a ne godinama.Nama treba sistem da menjamo i poreklo imovine od 2000god!

  11. EPS je samo olicenje Vuciceve ekonomske politike presipanja iz supljeg drzavnog budzeta i privatne dzepove stranackih funkcionera i tajkunskih prijatelja koji ga takodje finansiraju, zaposljavanja na ugovor clanova stranke uz obaveznu bezpogovornu poslusnost i zabranu izrazavanja misljenja. Uspeh i suficit su rezultat otimanja i od privrede i od fizickih lica kroz stalno povecanje akciza i poreza na sve i svasta i neustavno smanjenje penzija i plata uz istovremeno dopustanje stranackim funkcionerima da godisnje nenamenski potrose 1,8 milijardi e kako je to u poslednjem izvestaju bez drzavnih organa, ministarstava i javnih preduzeca prezentovao drzavni revizor. Krade se od strane SNS a otima od svih ostalih pod izgovorom finansijske krize. Nema krize vec su se dolaskon SNS povecale kradje, smanjile investicije na prosto odrzavanje sistema dok ne prestane da radi i dok gradjani imaji i malo zaliha, kojih vise za proteklih 7 godine Vuciceve vlasti vise nema. Samo treba objasniti gradjanima i penzionerima da para nema ne zato sto su penzije i plate velike, vec zato sto vlast previse krade i kroz nesrazmerno uvecanje troskova kao za autoput od 300 miliona e u odnosu na poslednju ponudu bez tendera, a to je samo primer koji vidimo, ako zanemarimo jelku od 3000e koja je placena 83000 e i td. Svuda otimaju bez straha od kazne i to im je Vucic obezbedio stalnim lagannem na TV i faktickim ukidanjem i ono malo institucija koje smo imali, a sada i one podrzavaju kradju, otimacinu i kriminal vlasti.

  12. Vi se šalite? EPS sa gubicima? Nemoguće! Pa sa onakvim direktorom? Možda bi mogli da počnu da peku prasiće u trafostanicama?!

  13. Tesko Vas je pratiti – cas milioni €, cas milijarde RSD, cas negativni finansijski rezultat 2018. 1,3 milijarde RSD, cas dobit 2018. 5,6 milijardi RSD itd. Ali bez obzira na sve pametna drzava bi postavila strucno rukovodstvo ali posto se to izgleda na Balkanu ne desava onda je bolje sve privatizovati u ovoj lopovskoj drzavi pa makar i ispod cene kao NIS da privreda konacno stane na svoje noge i otpusti one koji ne rade a primaju platu i to visoku!

  14. Ništa čudno kad Epsom rukovode pekari,limari,građevinci i vojni penzioneri.

  15. Господо, шта вас чуди? Видите да за време владавине радикализованих радикално напредњака стално урушавају пословање ЕПС-а, да би 2018. године завршио са губитком (или минусом) од једанаест милиона евра. Тактика је добро осмишљена, мрша се најлакше продаје. Само је бациш. Тако ће и печењар са својом, око роштиља, свитом урадити са мршом под именом ЕПС. Предходни, како каже омиљени вођа, све су продали, но ипак су оставили нешто и за будућих. Како ствари стоје, ти – садашњи властодршци све ће отуђити, можда и своје гласаче и на крају и себе. Оно што остане бациће као мршу. Да ли је ЕПС то заслужио, процените сами?

  16. Sta, samo 11 milina evrica? Nemoguce! Pa to je nista za ove diletante, mogu oni mnogo bolje od toga.

    1. Sta, samo 11 miliona evrica … Ljudi moji, u posti nema gubitaka, a prosek plate 40.000 , a u EPS-u prosek plate 89.000, tu nesto debelo, nije u redu !!!!!!

  17. Smanjenje plata zaposlenih, ukidanje 13-te, božićnica i uskršnjica, premija za rukovodstvo ….i ostalih beneficija ne dolazi u obzir, pretpostavljam? Imaju monopolski položaj i proizvode gubitke? Smeniti celokupno rukovodstvo.

    1. Lepo je sto predlazete mere protiv nesposobnog rukovodstva, ali to nema ko da cuje1 Ne reaguje Vlada, niti DRI, niti tuzilastvo. Ljudi koji vode javnapreduzeca odgovaraju samo sefu svoje partije od kojeg dobijaju naloge koga ce zaposliti, od kog preduzeca nabavljati i koliko ljudi treba poslati na mitinge I kako mobilisati ljude za izbore. To se zove zarobljena drzava cije institucije i javna preduzeca rade u korist partija na vlasti

  18. Za njih nije važila zabrana zapošljava ja ni smanjenje plata. Ali tako je bilo još od vremena Broza. Oduvek su se tu zapošljava li partijski kadrovi i njihova deca bez obzira na stručnost po sistemu radiće nešto… Samo je sve to danas očiglednije. Samo metla bez milosti i sve če biti ok

  19. Prvo kuknjava da bi povecali cene a sve u skladu da bi prodali.Najnize cene su samo izgovor,sigurno nisu najnize.Tako govore i za gorivo a ono najskuplje.To je stara formula za prodaju firmi.A najsmesnije je to da pored ovolikog gubitka AV najvljuje kupovinu stranih distribucija.Ludo da ludje ne moze biti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Vučević: U 2027. očekujemo BDP 94,2 milijarde evra 10

Vučević: U 2027. očekujemo BDP 94,2 milijarde evra

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Skupštini Srbije da je jaka ekonomija preduslov za poboljšanje životnog standarda i da se u 2027. godini očekuje da bruto društveni proizvod (BDP) iznosi 94,2 milijarde evra.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.