EU i EBRD za energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu 1Foto: shutterstock

Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu uložilo je oko 45miliona evra u energetsku efikasnost, u izolaciju, toplotne pumpe, nove prozore i solarne panele zahvaljujući regionalnom GEFF (Green Economy Financing Facility) programu.

Ove investicije dovele su do smanjenja emisije CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila sa puteva.

Program za Zapadni Balkan ustanovila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz pomoć donatora i obezbeđuje specijalizovane kreditne linije fizičkim licima zajedno sa podsticajima za energetsku efikasnost koje finansira EU. Program kofinansiraju EU, Austrijsko ministarstvo finansija i donatori Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF).

Zahvaljujući uspehu programa obim ulaganja je povećan sa 85 miliona na 135 miliona evra, a rok se produžuje na 2022. godinu. Sredstva će biti plasirana kroz domaće finansijske institucije gde domaćinstva mogu aplicirati za sredstva. Nakon što se investicija realizuje EU daje povraćaj od 20 odsto vrednosti zajma i na ovaj način EU je uložila 27 miliona evra u program.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EU i EBRD za energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu”

  1. Ovoliki finansijeri, a i kao naša država daje neke pare za to, a pitanje da li je neko i još važnije ko, dobio pomoć za stolariju. Jedino što su uspeli je da povećaju cenu PVC stolarije za preko 30% od kad su najavili akciju. Gde su završile te pare je pravo pitanje ali molimo i Evropu a pogotovu našu vlast da nam više ovako ne pomaže. Pomogli su samo ovima što prodaju stolariju a nas su ojadili. Ima li poštenog novinara da analizira kretanje cene PVC stolarije u zadnjih godin dana od kad se priča o energetskoj efikasnosti i „pomoći“ države ne znam kome

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.