Evropska unija prisiljena da se vrati korišćenju uglja 1Foto M.Pudar/Danas

Evropska unija će se privremeno vratiti na korišćenje uglja kao energenta kako bi se izborila sa smanjenim prilivom ruskog gasa, a da pritom ne naruši dugoročne klimatske ciljeve, izjavila je Elina Bardram, v.d. direktorka za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pored traženja izvora energije, vlade u EU nastoje da ublaže domaćinstvima teret skupe struje i toplotne energije, pa je tako Italija odobrila paket od 3,5 milijardi dolara za smanjenje računa za energiju za firme i domaćinstva koja su u nevolji.

Kako bi se izborila s nedostatkom prirodnog gasa, Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila da Evropa mora da zameni ruske isporuke energije uz jačanje efikasnosti i obnovljivih izvora, uključujući nuklearnu energiju. Nemačka, Italija i Holandija su signalizirale da bi elektrane na ugalj mogle popuniti nedostatke u snabdevanju.

Evropa će, putem mera koje preduzimamo, privremeno tražiti alternativu ruskom gasu u fosilnim gorivima, rekla je Elina Bardram. Mere će biti ukinute što je pre moguće jer je EU odlučna da se drži svojih klimatskih ciljeva, dodala je ona.

– Ciljevi EU za 2030. i 2050. ostaju nepromenjeni, iako možemo privremeno povećati upotrebu uglja, dugoročni smer je jasan – dodala je Bardram, koja e predvodila delegaciju Evropske komisije na pregovorima o klimi u Parizu 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari