Poverenik stečajnog upravnika (Agencije za privatizaciju) u kragujevačkim Metal sistemima, Raica Milićević juče je, odmah po dolasku u fabriku, najavio otkaze za nekoliko desetina preostalih radnika, što je redovan deo procedure do odluke poverilaca o tome da li će se postupak nastaviti kao bankrot ili reorganizacija.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Milićević i predstavnici doskorašnjeg poslovodstva Metal sistema juče su od nadležnih zatražili saglasnost za isporuku dva kontingenta krupnih lanaca za MM Verige iz Beograda i Livnicu iz Požege, čija je proizvodnja okončana neposredno nakon nedavnog otvaranja stečaja. Novcem od prodaje lanaca biće isplaćeni radnici koji su bili angažovani u njihovoj proizvodnji.

Prvo poverilačko ročište za Metal sisteme, u kragujevačkom Privrednom sudu, zakazano je za 13. jul, do kada mora da bude završen popis imovine preduzeća, i kada će, kako se očekuje, biti formirani organi stečajnog postupka. U još uvek postojećem sindikatu fabrike smatraju da će odmah potom preduzeće biti ponuđeno u zakup.

Podsetimo da je za uzimanje u zakup, i(li) kupovinu pojedinih celina ili kompletnih Metal sistema zainteresovano više firmi iz zemlje i inostranstva, među kojima su švedska kompanija FKD, zatim najveći kupac krupnih lanaca, preduzeće MM Veriga, te Zastava oružje, koja je „bacila oko“ na savremenu laboratoriju za ispitivanje metala.

U sindikatu Metal sistema veruju da će, uprkos činjenici da je u poslednjih deset godina u Srbiji stečaj preživelo tek 56 od 9.300 preduzeća, u dogledno vreme ponovo proizvoditi krupne lance i metalne mašinske konstrukcije. Smatraju i da su, za razliku od većine srpskih preduzeća u kojima je stečaj završen bankrotom, Metal sistemi jedna od savremenijih srpskih fabrika, u čiju rekonstrukciju i osavremenjivanje je pre nekoliko godina investirano više od deset miliona evra, pogoni su konstruisani prema evropskim standardima, imaju novu laboratoriju i opremu za proizvodnju. „Fabrika je u potpunosti spremna da, čim se za to stvore zakonski uslovi, nastavi proizvodnju koja je nedavno prekinuta jer je zbog dugova koji su premašili vrednost imovine, otvoren stečaj“, kažu u sindikatu.

Do vlasništva stečajnom prodajom

Među retkim srpskim firmama koje su preživele stečaj je i Preduzeće za puteve Kragujevac, čiji je vlasnik posle otvaranja stečaja postao njegov zakupac. U Metal sistemima se nadaju da će i njihova fabrika biti spašena na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari