Nakon višemesečnog preganjanja sa nedležnima u Agenciji za privatizaciju oko načina za rešavanje statusa i sudbine fabrike, u kragujevačkim Metal sistemima pokrenut je stečajni postupak, pošto dugovi preduzeća premašuju vrednost njegove imovine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Stečaj u Metal sistemima oficijelno je pokrenut prekjuče, u momentu kad je dugogodišnjem kupcu, preduzeću MM Veriga iz Beograda, predavana nova isporuka krupnih lanaca, koji će potom biti prodati domaćim javnim i ostalim preduzećima, među kojima su Elektroprivreda Srbije, Resavski rudnici, RTB Bor i druga.

Stečajni upravnik Metal sistema je Agencija za privatizaciju, koja narednih dana treba da odredi poverenika za tu fabriku, a prema jučerašnjim informacijama iz preduzeća, očekuje se da će nastaviti proizvodnju krupnih lanaca, u kojoj će i dalje biti angažovano nekoliko desetina radnika. Veruje se i da će Metal sistemi, u okviru kojih postoje dve proizvodne celine ( Fabrika krupnih lanaca nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ i Zastava procesna oprema), potencijalnim kupcima da bude ponuđena za šest do osam meseci.

Za kupovinu ili zakup imovine te kragujevačke fabrike do sada je, saznaje se, ponude poslalo pet domaćih i inostranih firmi. Kompanija FKD iz Švedske već duže najavljuje kupovinu obe proizvodne celine Metal sistema, dok je firma MM Veriga zainteresovana za zakup Fabrike lanaca i nastavak proizvodnje u njoj. Tri fabrike, među kojima je i Zastava oružje, zainteresovane su za kupovinu savremene laboratorije za ispitivanje metala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari