Fajnenšl tajms o Srbiji: Dinamični tehnološki startapi gladni uspeha

Ostavite komentar


  1. Apsolutno tacno. Toliko se protezira taj it sektor od strane ove i ovakve vlasti da su postali sekta za koju zakoni ne vaze. Gaze sve ispred sebe. Vlasti su u velikoj zabludi ako misle da ce nas taj sektor izvuci iz bede. To je samo sektor usluga. Nista opipljivo. U ovoj zamlji se toliko kralo i idalje se krade da nas ni 500 it sektora ne moze spasiti.

    1. Ne protezira se, nego pokusavaju da preuzmu zasluge, iako realno samo saplicu.
      A ako zelish nesto opipljivo – slobodno na neku planinu – garant josh traze negde kovace, taman da te to ispuni.

      1. Jest vala Amerika i Engleska, Japan i ostali zive od prodaje usluga.
        Jeftina radna snaga moj Mićo, ništa više.

  2. Ovo jednostavno nije vise tacno, inicijativa „Digitalna Srbija“ je grupa nekoliko kompanija koje su lobirale za izmene zakona o porezima (zbog toga nisu popularni), gde su sada male IT firme ( citaj startapi ) oporezivane sa 70%, to su uradili sa ciljem da time sprece programere da sami rade i saradjuju sa inostranstvom, nego da dodju u situaciju da moraju da rade kod njih i da oni budu posrednici. Naravno, sve se zavrsilo totalnim fijaskom, na hiljade IT firmi je prestalo sa radom, i to ova vlast krije kao zmija noge. Postace ocigledno do kraja godine kada se svede racun, da od srpskog IT-ja, na zalost nece ostati ni I.

    1. ovo zaista nema veze sa životom. nisu „grupa nekoliko kompanija“ nego ih je više od 30 (i među njima ima i malih i velikih, i it i ne-it). drugo, nije svaka mala firma startap (to je već dokaz o vašem osnovnom nepoznavanju tehnološkog sektora). treće, kako će te firme da budu posrednici, kad najvećih broj onih koji su u digitalnoj srbiji uopšte nisu outsourcing kompanije, odnosno ne konkurišu programerima koji rade sa inostranstvom – već direktno prodaju svoje proizvode ili rade za svoje centrale u inostranstvu. i na kraju, izmenom zakona je ispravljena nepravda da programeri koji su realno full-time zaposleni za platu od 3.000 evra, državi srbiji (u budžet koji bi valjda svi mi trebalo da trošimo tako što se vozimo auto-putem ili idemo kod državnog lekara ili vodimo dete u državnu školu) plaćaju manji porez nego radnik koji zarađuje 500 evra. hajde da se zapitamo šta je ovde ispravno.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.