Falsifikovana roba na štandovima i na internetu 1Zaplenjene patike Foto: Uprava carina Srbije

Gotovo 240 hiljada falsifikovanih proizvoda, vrednih 33 miliona evra zaplenila je prošle godine hrvatska carina. Države članice EU-a godišnje gube do 15 milijardi evra zbog poplave lažne robe na tržištu.

Činjenica je da se gotovo sve može krivotvoriti, a najčešći kanal za prodaju takvih proizvoda na neviđeno postao je internet, javlja Hrvatska radio-televizija.

Odeća, obuća, kozmetika, elektronski uređaji – najčešći su falsifikovani prozvodi koje kupuju hrvatski potrošači.

„Neki ljudi idu u Tursku kažu da tamo ima dobrih kopija, kupuje se na kilo“, „Najbolje je kupiti kad vidite i to momentalno i neplanirno“, „Ni kopiju ni original nego ono što se meni sviđa“, samo su neki od odgovora građana na pitanje o falsifikatima.

Falifikatora ima na svim kontinentima, a Kina i Hong Kong najveći su izvoznici njihovih proizvoda. Takva roba često do kupca dolazi putem interneta ili se prodaje na štandovima.

„Tokom prošle godine i na domaćem tržištu zaplenjeno je više od 24 hiljade proizvoda. U pravilu jednaki su vrstama robe koje nalazimo u uvozu, jedino u manjim količinama jer se roba distribuira na više štandova u turističkim središtima u Hrvatskoj“, kaže viši upravni savetnik u Centralnoj kancelariji Carinske uprave Ninoslav Babić.

Neki potrošači i ne znaju da su kupili falsifikat, ističu u udruženjima potrošača. Glavni razlog za kupnju takvih proizvoda niža je cena.

„Cena je vrlo često faktor koji motiviše potrošače da naruče takvu robu. mada oni katkada svesno ulaze u rizik. Ali, ocenjujem da većina potrošača ne zna da se radi o mogućim falsifikatima“, dodaje Vlado Bilješki iz splitskog Udruženja za zaštitu potrošača.

Svi su falsifikovani proizvodi rizični jer se često proizvode od materijala koji nisu provereni, pogotovo kad je reč o hrani i farmaceutskim proizvodima.

„Svakako treba naglasiti našim potrošačima da ne kupuju lekove putem interneta“, upozorava Marija Šiša Hrlić, voditeljka Odeljenja za autorska i srodna prava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Kupovinom falsifikovane robe građani se izlažu i velikom finansijskom riziku.

Utvrdi li se da su zaista naručili lažnu robu ostaće bez proizvoda, a mogli bi platiti i kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari