Farmeri u Srbiji zbog jeftinog mleka rasprodaju krave

Ostavite komentar


  1. Istine radi ova rasprodaja je u Sremu počela pre više od 10 godina a ove je dobila i medijsku pažnju. Cena je pre decenije bila bolja jer su ostali troškovi bili manji a ove što zbog Korone što zbog rasta repromaterijala za poljoprivredu cena mleka je postala „verovali ili ne“ kategorija. Novinari koji prate poljo teme da li iz pristojnosti ili iz želje da ne uvrede seljake nikako ne pišu o njihovoj starosti i o nedostatku mlađih koji bi trebalo da zamene svoje dedove i roditelje. Sve je manje sedih glava na traktorima jer su ih godine sustigle a mladima nije ni na kraj pameti da ceo svoj radni vek provedu na relaciji kuća-guvno-njiva-kuća za smešne pare. I zato me i ne čudi želja Slobodana iz Majura da „otera iz sela“ svog sina budućeg mastera poljoprivrede. Mogu da zamislim koliko je para uložio u njega i kakve je snove imao o budućnosti svoje farme a sada je iz revolta gasi! Tuga i propast!

  2. Ovo je istina. Zivim na selu i mogu da potvrdim da je 90% domacinstva prodalo krave,kako kod mene na selu tako u susednim selim. Svi kazu da im se nikako ne isplati.

  3. Potamanite krave, svinje, ovce i ostavite samo onoliko koliko treba vašem domaćinstvu! Kada ne budu mogli više da vas pljačkaju onda će kukati, ali suviše kasno. Ista priča kao sa Unijom poslodavaca koja sada kuka što nema kvalitetne radne snage, a godinama su cedili zaposlene za bednu platu. Onda su svi otišli, i sada nema…

  4. Samo pišete šta se događa farmerima.

    Zašto ne pišete šta se događa sa farmerkama ?

  5. Da cena je mala iako ne odgovara meni kao potrosacu da kazem tako nesto , eto ja sam pocela sama da kiselim mleko, kupim dva litra , skuvam i kada se malo prohladi umesam jedno kiselo mleko prethodno razredjeno sa malo ovog skuvanog i rashaldjenog , dobro sve umesati i promesati, poklopiti i ostaviti do sutradan moze na prohladjenoj ringli a kada pocne grejanje staviti na radijator , juce sam dodala i malo fantasticnog milerama koje proizvodi Mlekara Sabac , juce sam ga pronasla u Univereksportu , taj Univer eksport bira sta prodaje i to je dobro , trazila sam kod njih bas mleko mlekare Sabac ali mleko nisam pronasla i nigde nisam nasla ni u jednoj samousluzi , ovaj mileram Sabacki je fantazija , i rezultat kiseljenja mog mleka je da sam jutros sam dobila divno crvsto ukusno kiselo mleko samo ne znam kako se dobija onaj stari smek u ukus starinskog kiselog mleka koji je nekada bio po poslaticarnicama, secam se u Cacku je bila poslaticarnica Mira na Korzou i ona je nudila kiselo mleko smesteno u cupice male zemljane ododzgo je bio debeli sloj cvrsceg kiselog mleka i bas sa tim smekom i pletenica ona sjajna odozgo uz to je bila obavezna, . Da nastavim s amojim kiselim mlekom , to mleko treba ujutru premestiti u frizider , ali ako vas mrzi da kiselite mleko postoji jedno kiselo mleko koje se pakuje u staklenu teglu, potpuno je kao domace bez ikakvih dodataka , tegla je sa kanafas metalnim poklopcem koje je odlicno a upakovano je u staklo ne u plastiku i to treba kupovati.
    Da dam predlog za te metalne poklopce koji se rade kod nas da se naprave sa nasim tardicionalnim sarama, mozda ne bi bilo lose da se ipak zna da je iz SRBIJE , recimo Kandiceva sara meni se ta najvise svidja ili neka druga nasa sara sa Pirotskih cilima.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.