Fijat krši prava štrajkača, inspekcije nigde 1Zabranjen prilazak do ograde: Radnici Fijat plastika u štrajku Foto: Zoran Mišić

Generalni štrajk u kompaniji „Fijat plastik“, koji je na snazi od 17. februara ove godine zbog smanjenja plata, nastavljen je i jutros u šest časova.

Dodatni razlog za obustavu rada je i taj što su im usred generalnog štrajka preneli mašine iz montaže u Fijat (FCA Srbija) što je, kako kažu u Štrajkačkom odboru, drastično kršenje Zakona o štrajku i do sada nije zabeleženo u našoj zemlji.

„Ovo je flagrantno kršenja Zakona o štrajku i Zakona o radu, da radnici druge kompanije, umesto nas sada prave branike za vozila što je takođe isključivo zabranjeno Zakonom o štrajku. Na taj način su pokušali da nam „razbiju“ Sindikat (članovi su Samostalnog sindikata) misleći da mi nećemo moći da nastavimo štrajk, međutim, tu su pogrešili i on neće stati dok se ne ispune naši zahtevi, dok nam ne vrate mašine u naše pogone i dok se mi ne vratimo na posao“, kaže Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u Fijat plastiku.

On je podsetio da su štrajkački zahtevi da im se vrati regres na nivo koji je bio do januara ove godine kao i da se neradni dani plaćaju 65 odsto kao što je to u Fijatu. Inače, Miljkoviću kao predsedniku Štrajkačkog odbora, i još dvojici članova ovog radničkog tela je zabranjeno da uđu u fabriku.

„I to je potez uprave kakav je nezapamćen do sada u Srbiji, jer mi po zakonu imamo pravo prisustva u firmi 24 sata dok je generalni štrajk na snazi. Kako bi mogli da vodimo štrajk i vidimo kako se on odvija. Ali, nama trojici su isključene elektronske kartice za čekiranje i obezbeđenje nam je reklo da nas neće pustiti u krug fabrike“, napominje on, dodajući da je to sve naređenje prvog čoveka Fijata za Srbiju Nikole Jerotijevića.

Jedan broj radnika „Fijat plastika“ je na prinudnom plaćenom odsustvu još od Uskrsa. Miljković i neki članovi Štrajkačkog odbora su među njima.

Dvadesetak radnika iz pogona koje je predvodio Dalibor Savić, takođe član Štrajkačkog odbora, danas oko 13.30 časova napustilo pogone i izašlo u fabrički krug da podrže kolege, ali obezbeđenje im nije dalo da priđu bliže ogradi, kao ni novinarskim ekipama da se primaknu i bolje snime, sa obrazloženjem da se narušava integritet fabričkog kruga.

U vreme kada prva smena završava posao a druga stiže na njega, nešto pre 14 sati Miljković i njegov kolega Bojan Božović, juče su ponovo pokušali da uđu u krug „Fijat plastika“. Poštujući epidemiološku proceduru prošli su kroz tunel za merenje temperature, ali kroz kapiju nisu mogli. Kao što je i bilo očekivano – vraćeni su sa nje.

„Obezbeđenje nam nije dozvolilo ulazak iako su upoznati da smo članovi Štrajkačkog odbora. NJima je to naređeno sa vrha od strane Nikole Jerotijevića i Slađane Stojković, koja je njegova zamenica, iako na to po zakonu imamo pravo“, ističe Miljković.

I za njegovog kolegu Bojana Božovića to je kršenje svih prava i zakona.

„Sada su svi videli i uverili se o kakvom se postupanju radi. Nadamo se da će se javnost angažovati i pružiti nam podršku, kao da će i Inspekcija rada konačno početi da radi svoj posao“, dodao je Božović.

Inače oni su više puta tražili i očekuju da će se uskoro sastati sa načelnikom Inspekcije rada u Kragujevcu.

„Oni su već upoznati sa situacijom u „Fijat plastiku“ i nadamo se da će konačno reagovati, jer ako na ovako flagrantno kršenje Zakona o radu i dalje ne budu imali nikakvu reakciju onda radnici u Srbiji nemaju čemu da se nadaju. Više niko nikada kod nas neće moći da stupi u štrajk i ovo će biti zvaničan kraj svih budućih štrajkova i definitivan kraj borbe za bilo kakva radnička prava“, napominju predstavnici Štrajkačkog odbora, najavljujući da će sa štrajkom nastaviti do ispunjenja svojih zahteva „makar to trajalo i godinu dana“.

Iz Ministarstva rada juče nije stigao odgovor na to da li su upoznati sa dešavanjima u ovoj kompaniji, odnosno da li će reagovati i ako već jesu, kako.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže za Danas da sindikat podržava štrajk i podseća da sa Fijatom problema ima još od ranije.

„Nisu poštovali zakon i nisu hteli da pregovaraju sa sindikatom Fijata. Imaju svoje aršine, a država, sa druge strane, to toleriše. Malo je više na strani poslodavca nego što je normalno, tako da se bojim da i ovde sada ima toga“, ističe Mihajlović.

Radnici Fijat plastika od poslodavca traže da im vrati iznos regresa od pre 1. januara 2021, da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60 odsto, kao i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini staža, kako je i u FCA Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari