Finansijski analitičar: Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je opšteprihvaćeno 1foto EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Dolar gubi status rezervne valute bržim tempom nego što je opšteprihvaćeno, jer mnogi analitičari nisu uspeli da uzmu u obzir prošlogodišnje divlje promene kursa, rekao je agenciji Blumberg finansijski analitičar Stiven Jen.

Udeo dolara u globalnim rezervama je prošle godine opao deset puta brže od proseka u poslednje dve decenije, jer su brojne zemlje tražile alternative nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala sankcije, naveli su u analizi Jen i njegova koleginica iz kompanije „Eurizon kapital“ Džoana Freire.

Oni su precizirali da je dolar, prilagođavajući kretanje kursa, izgubio oko 11 odsto svog tržišnog udela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008.

Dolar je pretrpeo zapanjujući kolaps 2022. u svom tržišnom udelu kao rezervna valuta, verovatno zbog „mišićave upotrebe sankcija“. Izuzetne akcije koje su SAD i njihovi saveznici preduzeli protiv Rusije zaprepastile su velike zemlje koje poseduju rezerve, od kojih su većina ekonomije u usponu, naveli su Jen i Freire.

Manje države eksperimentišu sa „dedolarizacijom“, dok Kina i Indija pokušavaju da internacionalizuju svoje valute u međusobnoj trgovini, nakon što su SAD i Evropa isključili ruske banke iz globalnog finansijskog sistema, poznatog kao SVIFT.

Američka valuta sada čini oko 58 odsto ukupnih globalnih zvaničnih rezervi, što je znatno manje od 73 odsto iz 2001. godine, kada je bila neupitna rezerva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari