Fon der Lajen: Visoka inflacija je veliki izazov za Evropu, trebaće vremena da se vrati na dva odsto 1foto FoNet/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će „biti potrebno vreme“ da se vrati na ciljanu inflaciju od dva odsto u zemljama evrozone, navodeći da je uporna visoka inflacija predstavlja „veliki ekonomski izazov“ za kontinent.

„Kristin Lagard i Evropska centralna banka rade neumorno da zaustave inflaciju“, rekla je u govoru o stanju EU u Evropskom parlamentu.

Ona je govorila uoči očekivane odluke Evropske centralne banke o tome da li će ponovo podignuti kamatne stope ili ih zadržati na istom nivou.

Prosečna godišnja inflacija u 20 zemalja evrozone iznosila je 5,3 odsto u avgustu pošto je dostigla 10,6 odsto u oktobru 2022. godine.

Međutim porast potrošačkih cena i dalje je znatno iznad srednjoročnog cilja od oko dva odsto koji je odredila ECB. I vraćanje na taj cilj izgleda da će biti spor i težak.

Evropska komisija objavila je juče da očekuje da će godišnja stopa inflacije u 2024. godini biti 2,9 odsto.

Fon der Lajen je pozdravila smanjenje cena u Evropi sa najviših nivoa postignutih prošle godine. Cena je pala sa 300 evra po megavat času pre godinu dana na oko 35 evra danas, rekla je Fon der Lajen ocenjujući da je to uspeh evropske politike zajedničke kupovine, smanjenja tražnje i podrške obnovljivim izvorima energije.

„Mnogi su mislili da nećemo imati dovoljno energije da prebrodimo zimu, ali smo to uspeli“, rekla je fon der Lajen i optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je „namerno upotrebio gas kao oružje“.

„Ostali smo ujedinjeni, ujedinili smo našu tražnju i našu kupovinu energije. Istovremeno suprotno 1970-im, iskoristili smo krizu da u velikoj meri investiramo u obnovljivu energiju i ubrzamo čistu tranziciju“, rekla je ona.

Rekla je da su iskoristili „kritičnu masu Evrope“ da bi se smanjile cene i obezbedilo snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari