Inflacija u evrozoni: Hrana najviše poskupela, cene energije u padu 1Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

Godišnja inflacija u evrozoni prema očekivanjima eurostata, statističke agencije EU, u maju će iznositi 6,1 odsto, u odnosu na sedam odsto koliko je iznosila u aprilu.

U odnosu na prethodni mesec, cene u evrozoni su stagnirale.

Na inflaciju su najviše uticale cene hrane i bezalkoholnog pića koje si bile za 12,5 odsto više nego u maju prošle godine, ali to je smanjenje za jedan procentni poen u odnosu na mart.

Godišnji rast cena industrijskih proizvoda iznosio je 5,8 odsto, usluga pet odsto, dok su cene energije smanjene za 1,7 odsto.

Od članica EU za koje postoje procene majske inflacije, najvišu stopu rasta cena imale su baltike zemlje. Inflacija u Letoniji iznosila je 12,3 odsto, koliko i u Slovačkoj. U Estoniji je infčacija bila 11,2 odsto, a u Litvaniji 10,7 odsto.

Najnižu inflaciju imali su Luksemburg dva odsto, Belgija 2,7 odsto i Španija, 2,9 odsto.

Od 20 zemalja za koje je eurostat dao podatke, samo Holandija je u maju zabeležila rast godišnje inflacije, dok je u svim ostalim zemljam pala.

S druge strane, u većini zemalja su cene nastavile da rastu i u maju, pa je mesečni rast (u odnosu na april ove godine) potrošačkih cena imalo 11 zemalja, u sedam su čak cene počele da padaju u odnsou na prethodni mesec, dok su u dve zemlje stagnirale.

Bazna inflacija u evrozoni, kada se isključe cene energije, hrane, alkohola i duvana, iznosila je 5,3 odsto u maju, što je smanjenje sa 5,6 odsto iz aprila, ali je i dalje zabeležila mesečni rast od 0,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari