Forbs: Dodikova porodica poseduje više kompanija i nekretnina u BiH i Srbiji 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Porodica predsednika Republike Srpske Milorada Dodika poseduje različite kompanije sa širokim spektrom poslovnih aktivnosti, a sam Dodik poseduje više nekretnina BiH i Srbiji, objavio je magazin Forbs BiH, prenela je regionalna N1 televizija.

Dodikov sin Igor je suosnivač kompanije „Fruit Eco“, koja se bavi voćarstvom i ove godine ostvarila je prihod od 1.812.193 KM (oko 930 hiljada evra).

Igor Dodik vlasnik je i kompanije „Leomax International“, koja se bavi posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima sa sedištem u Banjaluci.

Dodikova kćer Gorica osnivač je kompanije „Trinity Media & Consulting“, agencije za promociju (PR agenciju) sa sedištem u Laktašima, potom je osnivač apoteke „Green Line“, kao i kompanije „Global Liberty“, koja se bavi voćarstvom.

Osim toga, vlasnica je restorana „Agape“, kompanije „Agro voće“, koja se bavi voćarstvom, kao i Alternativne televizije (ATV).

Dodikov zet Pavle Ćorić osnivač je i direktor kompanije „Agro Destil“, koja se bavi destiliranjem, pročišćavanjem i mešanjem alkoholnih pića, sa sedištem u Laktašima.

Osim toga, vlasnike je kompanije „Red Box Media“, koja se koja se bavi grafičkim dizajnom, oglašavanjem, trgovinom i uslugama, export-import sa sedištem u Banjaluci, a osnivač je i firme „Monte block“, koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada sa sedištem u Banjaluci.

„Teško je utvrditi stvarno stanje imovine Milorada Dodika, a podaci poznati javnosti govore o više nekretnina u BiH i Srbiji, kako u ličnom vlasništvu, tako i u vlasništvu supruge i kćerke Gorice“, navedeno je u tekstu.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Dodik je suvlasnik kuće i imanja u Gradišci površine 24.998 kvadratnih metara u vrednosti od 300.000 KM (oko 150 hiljada evra).

Prema imovinskom kartonu iz 2022. godine, vlasnik je i vile u Beogradu površine 342 kvadratna metra u vrednosti od 1.700.000 KM (oko 870 hiljada evra).

Dodik ima stan u Laktašima, površine 77 metara kvadratnih, koji se procjenjuje na vrednost od 80.000 KM (oko 40 hiljada evra), čije vlasništvo deli sa suprugom Snježanom.

Supruga Snježana takođe ima svoju imovinu, uključujući zemljište u Laktašima površine 155.915 metara kvadratnih, poslovni prostor u Laktašima površine oko stotinu kvadratnih metara.

Kćerka Gorica Dodik poseduje stan u Banjaluci površine 345 kvadratnih metara.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić (SDP) poseduje stan u Sarajevu vrednosti 125.200 KM (oko 64,2 hiljade evra), dva stana u Konjicu procenjena na 56.000 KM (28,7 hiljada evra), vikendicu u vrednosti od 70.000 KM (oko 35 hiljada evra) u Borcima kod Konjica, kao i zajedničko vlasništvo nad poslovnim prostorom i zemljištem ukupne površine 883 kvadratna metra.

Nikšićev sin Haris je vlasnik firme „CTK-Carbide Tools“ iz Konjica.

Firma je specijalizovana za mašinsku obradu metala, s prihodom od 664.028 KM (oko 340 hiljada evra).

Informacije o imovini Radovana Viškovića (SNSD), premijera Republike Srpske, predmet su kontroverzi i optužbi za korupciju, navodi se u tekstiu.

Postoje navodi da je Višković povezan s firmom „Laking“ iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi izgradnjom luksuznih zgrada i objekata, te kupovinom teretnih vozila.

Ova firma je navodno registrovana kao preduzeće za oglašavanje u medijima, ali je ubrzo proširila svoj poslovni spektar.

Takođe, postoje optužbe da je Višković koristio svoju poziciju za dobijanje unosnih poslova za firmu, ali ove tvrdnje, međutim, nisu potvrđene službenim izvorima.

Predsednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) deli vlasništvo nad nekoliko nekretnina sa svojim suprugom Šimom.

Među njima su kuća u BiH procenjena na 84.000 KM (oko 43 hiljade evra) i zemljište procenjeno na 48.000 km (oko 24.000 eura).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari