Lebron Džejms postao milijarder 1Foto: Beta/AP Photo/Nam Huh

Propustio je plej-of tek četvrti put u 19 sezona, ali Lebron Džejms i dalje postiže pogotke, te je tako postao prvi aktivni NBA igrač na listi milijardera, piše Forbs.

Džejms je 18 puta bio ol star, četiri puta je osvajao šampionski prsten, a tokom karijere osvojio je i dve zlatne olimpijske medalje.

Lebron Džejms ima 37 godina, a njegova neto zarada, kako procenjuje Forbs, dostigla je vrednost od milijardu dolara.

Majkl Džordan, jedini je drugi košarkaški milijarder, ali do tog broja nije stigao sve do 2014, piše Forbs, više od decenije nakon što se penzionisao.

“Želim da maksimiziram svoj posao. I ako ga slučajno dobijem, ako budem sportista od milijardu dolara, ohoho. O, moj Bože, ja ću biti uzbuđen”, rekao je Džejms u jednom intervjuu 2014. godine.

Džejms je uradio upravo to, piše Forbs, maksimizirao je svoj posao, na više od 1,2 milijarde dolara zarade pre oporezivanja.

Dobio je više od 385 miliona dolara plate od Klivlend Kavalirsa, Majami Hita i Los Anđeles Lejkersa i postao najplaćeniji aktivni igrač NBA. Van terena zaradio je više od 900 miliona dolara.

Lebron Džejms je rođen u Akronu u Ohaju, odrastao je samo sa majkom. Svoj prvi ugovor sa Najkijem potpisao je 2003. sa 18 godina.

Posle više od decenije uspeha, potpisao je doživotni ugovor sa ovom kompanijom krajem 2015, i na konto toga dobija desetine miliona godišnje.

Prošle godine zahvaljujući tom aranžmanu, ali i poslovima sa brendovima kao što su AT&T, PepsiCo i Valmart, bio je drugi sportista sa najvećom zaradom na svetu.

Forbs piše da je 2015. Džejms raskinuo ugovor sa MekDonaldsom, vredan 15 miliona dolara, da bi umesto toga uložio u lanac Blaze Pizza. Preuzeo je i udeo u brendovima kao što su proizvođač pametnih teretana Tonal i Lift.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari