Ford ulaže 11,4 milijarde dolara u električne automobile 1Foto: Shutterstcok / Jonathan Weiss

Kompanija Ford najavila je da će uložiti 11,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih automobila i baterija u SAD. Najveća fabrika trebalo bi da bude izgrađena u Kentakiju, u Tenesiju, a Ford je najavio i otvaranje 11.000 radnih mesta, prenosi BBC.

Plan ove kompanije je da nastavi saradnju sa južnokorejskom kompanijom koja proizvodi baterije SK Inovation. Izvršni direktor Forda Džim Forli rekao je da se nada da će do 2030. polovinu njihove prodaje činiti upravo automobili sa nultom emisijom štetnih gasova.

“Ovo je naš trenutak, naša najveća investicija ikada, da pomognemo izgradnji bolje Amerike”, rekao je Forli.
Električna vozila i dalje su daleko od popularnosti u SAD, izuzimajući pojedine velike gradove, i prošle godine prodaja ove vrste automobila činila je svega dva odsto od ukupne prodaje na svetskom tržištu.

Američka administracija se nada, piše BBC, da će se to promeniti uvođenjem novih strožih pravila o emisijima izduvnih gasova od 2026, ali i subvencijama potrošačima i ulaganjem milijardi dolara.

Da li će tako biti zavisi i od Senata koji bi, između ostalog, i o ovim predlozima demokrata trebalo da raspravlja za nekoliko dana.

Naime, Senat bi trebalo da glasa o paketu pomoći infrastrukturi vrednom 1.500 milijardi dolara i 3.500 miliajrdi dolara programu socijalne sigurnosti, koji je za mnoge preskup.

U Fordu su za BBC rekli da nisu planirali da u nedelji kada je glasanje za zakone u Senatu izađu sa odlukom o ulaganju u proizvodnju električnih vozila, ali i da jesu za usvajanje zakona koji bi pomogli Amerikancima da “uđu u električne automobile”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari