Formirana radna grupa za rešavanje statusa frilensera 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nakon što smo 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca, danas nam je stigao mejl iz kabineta Darije Kisić Tepavčević, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije sa rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera – navode u Udruženju radnika na internetu.

U tom rešenju stoji, kažu u Udruženju radnika na internetu, da će radna grupa pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

– Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima radna grupa mora pod hitno početi sa radom. Očekujemo da ćemo na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati, da li kroz jedan novi zakon ili kroz izmenu više postojećih. Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje  adresirati kao  prioritetno – ističu u Udruženju radnika na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari