Sagovornici Danasa: Bajatović ne može da bude smenjen 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Zamrzavanje funkcije u partiji kako bi se konkurisalo za direktora Srbijagasa je logička i pravna besmislica, kaže advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, komentarišući za Danas to što je ovo javno preduzeće navelo takav uslov za izbor svog novog čelnika.

On ne smatra da je to način da se potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i višegodišnji direktor Srbijagasa Dušan Bajatović smeni s te pozicije, jer zamrzavanje njegove stranačke funkcije nije od velikog značaja.

“Uslovima konkursa za takve pozicije se pravi foto-robot unapred izabranog kandidata, tako da je sve to samo jeftino pozorište. Bajatović ne može da bude smenjen, osim ako mu nije izostala podrška Rusije ili ukoliko nije sam odustao. To nije pozicija o kojoj odlučuje Srpska napredna stranka, već Rusija”, tvrdi Gajić.

Objašnjava da ukoliko nemamo dobre odnose sa Rusijom, nećemo imati ni gas, tako da je u državnom interesu da na toj poziciji bude neko koga želi ta zemlja, te da to nije slučaj samo sa Srbijom već i s ekonomski jačim evropskim igračima.

Taj stav deli i ekonomski analitičar Branko Pavlović, ukazujući da je dobro da na tom mestu bude neko nije antiruski opredeljen, pošto bi to bilo sumanuto i u sukobu sa interesima Srbije.

“Međutim, uz to bi rukovodstvo moralo da bude i stručno. Bajatović godišnje nanese štetu Srbijagasu od najmanje 20 miliona evra i on potpada pod tu našu matricu lošeg upravljanja. Naravno, on nije najgori direktor, ali nije ni najbolji, tu je zato što zadovoljava ne samo ruske, već i interese ovdašnjih uskih grupa”, kaže Pavlović.

On ukazuje da se uslovom da neko nije stranačka ličnost suštinski ne postiže cilj, a to je da se izabere rukovodstvo koje će javna preduzeća učiniti maksimalno produktivnim. Potrebno je, smatra on, stvoriti nezavisno telo koje će valjano gledati finansije ovih kompanija, te na osnovu njih upravljati kadrovskom politikom.

“U struci postoje mnogi ljudi koji bi sjajno obavljali taj posao, ali oni nikada ne dođu na takve pozicije, a to nije samo krivica ovog režima. Za vreme prethodne vlasti je takođe postojao idealan čovek za to mesto, no i tadašnje političke strukture su takve ljude zanemarivale”, pojašnjava naš sagovornik.

Kada je pre godinu dana ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila da će tražiti smenu pojedinih direktora javnih preduzeća, mnogi su spekulisali da misli na Bajatovića, s obzrom na to da je rekla kako Srbijagas u sprovođenju reformi kasni najmanje šest godina. Ovi politički akteri nisu od javnosti krili međusobnu netrpeljivost, a kako neki ukazuju razlog je taj što Mihajlović zastupa američke interese, a Bajatović ruske.

Ona je početkom godine za “Glas Amerike” izjavila kako je Bajatović bruka za sve i kako ga Rusija ne čuva, te da su netačne zavereničke priče da neko stoji iza pojedinih direktora, već da je sve pitanje unutrašnjeg uređenja. Da ga ne čuva Rusija, već da su on i Mihajlović dva sveta, izjavio je Bajatović nekoliko meseci kasnije.

Da li on sebe i dalje vidi na čelu Srbijagasa, nismo uspeli da saznamo do objavljivanja teksta, jer Dušan Bajatović nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari