Gas i do sada bio u režimu regulisanog tržišta 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Gas za domaćinstva i privredu sigurno neće poskupeti do 3. aprila, ne samo zbog izbora koji se tada održavaju, već zato što tog datuma ističe rok od dva meseca na koliko je predviđena važnost uredbe o privremenom ograničavanju cena tog energenta.

Prvi put, uredba te sadržine doneta je 2. januara, na period od 60 dana, pre dva dana je obnovljena a veruje se da će to biti učinjeno bar još jednom, sa rokom do juna kada se očekuje da srpska i ruska strana potpišu novi desetogodišnji ugovor o snabdevanju gasom. Ako sve bude u redu.

Čini se da i prva i ova sadašnja uredba, a verovatno i treća ako je bude, ipak imaju samo umirujuće dejstvo jer se svi potrošači u Srbiji inače nalaze na regulisanom tržištu gde do promene cena ne može da dođe bez saglasnosti Agencije za energetiku. Uz to, uredbom je regulisano i da, ukoliko dođe do značajnijeg poremećaja na tržištu, razliku u ceni po kojoj se nabavlja i onoj po kojoj se prodaje, nadoknadi država.

Stručnjaci ne očekuju neke promene na domaćem tržištu nakon usvajanja ovih uredbi a veruju da do zastoja u snabdevanju gotovo sigurno neće doći.

– Mi već četiri godine, od poslednjeg kvartala 2016. nemamo promenu cene prema krajnjim kupcima. Iako je bilo osnova za to, Agencija za energetiku koja daje saglasnost na odluku o promeni cene svakom energetskom subjektu, nije do sada reagovala. Inače, sektor trgovine gasom podeljen je na dve energetske oblasti. Jedna je snabdevanje na slobodnom tržištu, za kupce čija potrošnja premašuje 100.000 kubnih metara, a druga je javno snabdevanje ili regulisano tržište za potrošače ispod te granice, gde je za svaku promenu cene potrebna saglasnost Agencije. Ona od uvođenja pojma “javno snabdevanje” ima kontrolu nad cenama prema krajnjim kupcima – kaže za Danas Milan Gavran, predsednik Stručnog udruženja za distribuciju gasa i dodaje da se deo uredbe o naknadi eventualnog gubitka zbog moguće razlike u ceni odnosi na Srbijagas, koji jedini nabavlja taj energent za javne snabdevače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari