Gde je i šta radi Lazar Krstić, nekadašnji ministar finansija? 1Foto: Privatna arhiva

Čitavih osam godina je prošlo od kada je podneo ostavku ministar finansija Lazar Krstić, „novi Tesla“ i „srpski vunderkind sa Jejla“ kako su ga mediji nazivali.

Doveden da izleči srpske finansije, a otišao svega 11 meseci kasnije jer nije mogao sa „mekim srcem premijera Vučića“, Krstić je ipak ostao upamćen u srpskoj javnosti. Danas je daleko od politike, budući da se vratio u kompaniju „Mekinsi“ odakle je i došao u fotelju u Nemanjinoj 11.

Šira javnost čula je za Lazara Krstića tek kada ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić predložio za novog ministra finansija. Predstavljen kao „srpski vunderkind sa Jejla“ i „novi Tesla“, Krstić je kao mlad stručnjak (imao svega 29 godina kada je postao ministar) seo u fotelju ministra.

Diplomirao je magna cum laude matematiku i etiku, politiku i ekonomiju 2007. na prestižnom američkom Univerzitetu Jejl. Kasnije se saznalo da je u Ameriku otišao kao stipendista Fondacije Bogoljuba Karića i student Karićevog BK Univerziteta, što je pokušao da izbriše iz biografije. Do imenovanja na mesto najmlađeg ministra finansija 2013. godine radio je u vodećoj svetskoj konsultantskoj kući „Mekinsi“, gde je za pet godina stigao do „mlađeg partnera“.

Za vreme njegovog mandata uvedena je čuvena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koju je na kraju vlast na sve moguće načine pokušala da zaobiđe. Posle 11 meseci podneo je ostavku zbog “mekog srca” Aleksandra Vučića.

Napuštanje Vlade nije značio i definitivan razlaz Vučića i Krstića, budući da je nekadašnji stipendista BK fondacije ostao da bude savetnik lidera SNS.

Nakon ulaska u političko polje delovanja, gde je proveo manje od godinu dana, Krstić se vratio tržištu. Nakon kratkog ministrovanja vratio se u konsultantsku firmu „Mekinsi“ gde i danas radi kao konsultant.

Ceo tekst pročitajte na portalu Nova.rs.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari