Gobeljić ulaže 40 miliona evra u poslovnu zgradu na Novom Beogradu 1

Grandiozna poslovna zgrada na šest spratova i sa helidromom, koja već deset godina stoji nezavršena a nalazi se na atraktivnoj novobeogradskoj lokaciji između auto-puta i Arene, dobila je krajem nedelje novog vlasnika.

Zvonko Gobeljić preko svoje firme Institut za izgradnju i upravljanje nekretninama, kupio je to zdanje od 57.000 kvadrata iz stečaja, na aukciji koja je održana 2. decembra.

U protekli petak je u celosti isplaćena izlicitirana cena od bezmalo 20 miliona evra. Već narednog dana u samom zdanju i u okolini viđeni su radnici koji su započeli radove, što ukazuje da je kupac već bio dobro pripremljen za ovu investiciju.

Kako Danas nezvanično saznaje, novi luksuzni poslovni prostor biće najvećim delom namenjen za kancelarije visoke klase dok su u prizemlju planirani različiti sadržaji, od kulturno zabavnih do restorana, vrtića i ekskluzivnih prodavnica. Prema izvorima bliskih novom vlasniku, u završetak gradnje biće uloženo od 35 do 40 miliona evra. Investitor očekuje da će i inače atraktivna lokacija dodatno dobiti na vrednosti kada objekat bude stavljen u funkciju.

Podsetimo, gradnja poslovnog kompleksa u plavom staklu označenog kao Beta 23 Office Park, najavljena je još 2007, radovi su uskoro i počeli iz kredita banke Inteza, ali ih je stečaj investitora uskoro prekinuo. Prodaja je pokušana u nekoliko navrata ali bez uspeha. Za poslednju aukciju, firma iz stečaja čiji je najvažniji deo bila započeta poslovna zgrada, ponuđena je kao pravno lice. Dokumentaciju su otkupile dve firme, ali je samo Gobeljićev Institut uplatio depozit od nešto iznad 906 miliona dinara, tako da je zgrada kupljena po početnoj ceni od 2,3 milijarde dinara.

Inače, Institut za izgradnju i upravljanje nekretninama Gobeljić je osnovao u avgustu ove godine, a prvi posao, u konzorcijumu sa drugim njegovim firmama, bila je kupovina Industrije motora u Rakovici, za 1,1 milijardu dinara ili nešto manje od 10 miliona evra. Za sada planovi te investicije još nisu poznati a iz sedišta firme najavljivano je da će više detalja biti saopšteno nakon dubinskih analiza.

Radnici IMR-a su tada izjavljivali kako se nadaju da proizvodnja biti nastavljena, pozivajući se na biografiju Gobeljića, koji je prva radna iskustva sticao upravo u rakovičkim pogonima.

Razlog više je i to što njihov novi vlasnik već ima iskustva u proizvodnji ne samo svoje prve fabrike, Ekstra pet koja proizvodi plastičnu ambalažu, a potom i Vode Vrnjci, nego navode i primer Agromehanike iz Boljevca, koju je Gobeljić kupio u privatizaciji i od devastirane pretvorio u modernu, robotizovanu fabriku koja je danas najveći proizvođač poljoprivrednih mašina u istočnoj Evropi.

Karijera

Iako se najvećim delom vezuje za privredu, Zvonko Gobeljić se bavio i ekonomskim istraživanjima, kao predavač na Fakultetu političkih nauka i kao osnivač i suvlasnik Ekonomskog instituta. U karijeri privrednika bio je predsednik Sava osiguranja, predsednik Kreditnog odbora Vojvođanske banke, zatim njen direktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari