Godina stabilnog rasta i snažnijeg evra 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Očekujemo da će 2018. biti godina stabilnog rasta, viših prihoda i snažnijeg evra.

S obzirom na to da će monetarna politika ključnih centralnih banaka biti tek neznatno stroža, i dalje vidimo prednosti ulaganja u rizične kategorije imovine, naročito u akcije kompanija iz evrozone i tržišta u nastajanju. Kad je reč o kretanjima na tržištu SAD procenjujemo da će ekonomski rast zabeležiti kratkoročno jačanje zahvaljujući planiranoj poreskoj reformi, dok će FED, verovatno, u tri navrata podizati kamatne stope. Analitičari Odeljenja za istraživanja UniCredita očekuju da će američka desetogodišnja obveznica, krajem 2018, dostići prinos od 2,75 odsto – izjavio je Erik F. Nilsen, glavni ekonomista UniCredita i globalni direktor za istraživanja u Sektoru korporativnog i investicionog bankarstva.

Naredne godine, ekonomija evrozone trebalo bi da nastavi sa visokim i dobro raspoređenim stopama rasta od oko 2,3 odsto na godišnjem nivou, čime bi se dodatno smanjio jaz između stvarnog i potencijalnog bruto domaćeg proizvoda generišući umereni rast bazne inflacije. Ukupna inflacija će, ipak, ostati ispod ciljane stope Evropske centralne banke (ECB). Zbog toga će se s neto kupovinom imovine verovatno nastaviti do kraja 2018, uz zadržavanje politike jasnih smernica za kamatne stope.

U tom kontekstu Globalnom ekonomskom prognozom predviđaju se prinosi na desetogodišnje nemačke obveznice od približno 0,80 odsto, što je podržano rastom prinosa na tržištu SAD-a, otkupom hartija od vrednosti koje će i u narednoj godini nastaviti Evropska centralna banka, kao i snažnim rastom evrozone uz nisku stopu inflacije. Kad je reč o kretanju kursa evra u odnosu na američki dolar analitičari procenjuju da će se trend rasta nastaviti i da će se kretati oko nivoa od 1,25.

Prognoze za 2018. godinu UniCreditovog Odeljenja za istraživanje temelje se na pretpostavci da će se nedavno povećanje cena nafte zadržati nekoliko meseci, ali i da napetost na Bliskom istoku neće dovesti do većih poremećaja u snabdevanju. U izveštaju se stoga predviđa postepeni pad cena nafte, odnosno vraćanje na nivo od 55 do 60 dolara za barel, i taj trend bi trebalo da nastupi već sledećeg proleća. U izveštaju se navodi i da najveći pojedinačni kratkoročni rizik po prognozu predstavlja pojačana napetost između Saudijske Arabije i Irana.

Demanti

U tekstu Švedski model „izbacivanja“ keša, autor Miša Brkić napravio je krupnu materijalnu grešku konstatujući da Komercijalna banka nema aplikaciju za plaćanjem mobilnim telefonom i time čitaoce doveo u zabludu. Podsećamo da Komercijalna banka, još od 2016, ima aplikaciju KOMePAY. KOMePAY kartica je Visa Electron digitalna kartica instalirana na mobilnom uređaju (mobilni telefon ili tablet) koja omogućava obavljanje beskontaktnih transakcija, na POS terminalima i ATM uređajima, koji su opremljeni beskontaktnim čitačima. Više o toj usluzi na linku http://www.kombank.com/komepay

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari