Goša: Para Nema, štrajk se nastavlja 1

Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike šinskih vozila „Goša“ Milan Vujičić rekao je FoNetu da će radnici, pošto im do danas nije uplaćen obećani novac, nastaviti štrajk.

Štrajkački odbor saopštio je ranije da je na današnjem zboru radnika podržana odluka da fabrika u ponedeljak počne da radi, pod uslovom da im se isplati 30.000 dinara po radniku u toku dana.

Dogovor je bio da nam do danas isplate po 30.000 dinara, a naredne sedmice još toliko. Mešutim, danas čujemo da nema ništa od obećanog novca pa se štrajk nastavlja, rekao je Vujičić.

Taj novac, kako je ranije dogovoreno, treba da im uplati Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, na osnovu ugovorenog posla „Goše“ o prodaji postolja i vagona iranskim železnicama.

Mi smo danas zvali sve nadležne da pitamo zašto novac nije uplaćen, ali niko ništa ne odgovara konkretno. Svi prebacuju loptu jedni na druge zbog čega nastavljamo štrajk, rekao je Vukičić.

Radnici „Goše“ stupili su u štrajk 28. marta tražeći isplatu zaostalih zarada, koje po radniku iznose preko 600.000 dinara, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Ta potraživanja datiraju iz vremena kada je vlasnik „Goše“ bila slovačka firma ŽOS Trnava koja je fabriku u Smederevskoj Palanci prodala kiparskoj firmi „Linsnart“ u aprilu ove godine.

Ministarstvo: Čeka se odgovor zaposlenih

Ministarstvo privrede saopštilo je danas, posle još jednog u nizu sastanaka sa direktorom Fabrike šinskih vozila „Goša“, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva i Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza (AOFI), da je sudbina ove fabrike sada isključivo u rukama radnika i rukovodstva „Goše“, i čeka se njihov zvaničan odgovor.

Na sastanku je ponovo potvrđen stav Ministarstva i ministra Gorana Kneževića da je država spremna da uradi sve kako bi pomogla da zaposleni počnu da rade.

U poslednja 72 sata pojavile su se i nove otežavajuće okolnosti, a predstavnici Ministarstva su, uzimajući u obzir te okolnosti, ponudili pomoć i predložili rešenje.

Predloženi model je u skladu sa zakonom i prihvatljiv za sve zainteresovane strane, ističe se u saopštenju.

Time je, kako se dodaje, Ministarstvo privrede još jednom pokazalo da je uvek spremno da pomogne i da učini sve kako bi se „Goša“ uvela u redovne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari