Grad ne želi da preuzme RTK pre socijalnog programa 1

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić odbio je danas da potpiše sporazum, prema kojem bi gradska uprava odmah poslala zahtev Ministarstvu privrede za privremeno preuzimanje Radio televizije Kragujevac, na rok od šest meseci, i potom zaposlenima koji su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz te medijske kuće, uz jednu od opcija iz ponuđenog socijalnog programa, isplati po jedanaest zaostalih zarada.

Nije prihvatio ni inicijativu Sindikata „Nezavisnost“ da grad zaposlenima u RTK, koji nisu primili plate od juna prošle godine, isplati barem po jednu zaostalu zaradu, ili im obezbedi jednokratnu finansijsku pomoć, ustvrdivši da za to nema zakonskih mogućnosti. Kazao je da nema zakonskih mogućnosti ni da grad izmiri svoje obaveze prema RTK, po osnovu zakupnine za lokalnu Poresku upravu, koja je godinama unazad locirana u prostoru te medijske kuće.

Nikolić je delegaciji zaposlenih u RTK rekao da će najkasnije do sutra da im dostavi pismo o namerama, kojim će grad da najavi spremnost za privremeno preuzimanje RTK i isplatu zaostalih zarada, ali tek po okončanju socijalnog programa, čiju realizaciju finansira država.
Gradonačelnik je delegaciji zaposlenih u RTK, prema navodima učesnika tog skupa, kazao i da ne želi da ponovi grešku prethodnog vlasnika, koji je kupio firmu sa velikim brojem zaposlenih. Namera mu je da, kako je rekao, da, kad se za to stvore uslovi, napravi malu i kompaktnu gradsku televiziju, koju će grad, po isteku šestomesečnog roka, moći da proda.

– Ukoliko većina zaposlenih prihvati ovakvu ponudu gradske uprave, prihvatiće je i Sindikat, bez obzira što u njemu neće biti nikakvih garancija da će ono što u njemu piše zaista da bude i ostvareno. Za razliku od sporazuma, pismo o namerama nije obavezujući dokument, te otuda nema garancija da će grad zaposlenima u našoj medijskoj kući zaista da isplati po jedanaest zaostalih zarada i druge prinadležnosti. Nema garancija ni da će zaposlenima da bude povezan radni staž i uplaćeni doprinosi za penzijsko invalidsko – kaže za naš list poverenik UGS „Nezavisnost“ u RTK Goran Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari