Grad Niš dostavio Danasu dokumente o paprenoj nabavci kancelarijskog materijala, a iz njih se vidi da je sniženje cena samo "trenutno" 1Gradska kuća: Sajt grada Niša

Grad Niš je ove godine nabavio kancelarijski materijal po početnoj ceni od 40 miliona dinara, a naručeni papiri, indigo, gumice, selotejpi, baterije ili hemijske olovke su od jedan i po do čak deset puta skuplji nego u knjižarama.

Kabinet gradonačelnice dostavio je Danasu dokumente, koji, kako navodi, dokazuju da nisu izabrani najskuplji ponuđači, već jedini koji su učestvovali u javnoj nabavci, te da su oni naknadno i snizili prvobitne cene, ali njihov sadržaj nije razrešio kontroverze.

Javna nabavka je raspisana 6. aprila ove godine, za potrebe 72 gradske ustanove i škole, kao i gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, a ugovori sa izabranim beogradskim firmama, AIO PRO i Nemetschek, zaključeni su 2. juna, na 24 meseca.

Grad Niš dostavio Danasu dokumente o paprenoj nabavci kancelarijskog materijala, a iz njih se vidi da je sniženje cena samo "trenutno" 2
Foto: Pixabay

Grad je prethodno raskinuo ugovore sa niškim Grafolistom, Brokerom i Atlanticom, koje su ga godinama snabdevale ovim potrošnim materijalom.

Papir skuplji tri, a hemijska “sa zakačkom za džep” deset puta

Prema ponudi izabranih isporučilaca ovog “ekskluzivnog” kancelarijskog materijala, u koju je Danas imao uvid, kutija papira tabulira formata A3 košta 9288 dinara, umesto tri puta manje (2820), koliko se plaća u niškim knjižarama, alkalne baterije od 1,5 volti standardne veličine ili one tanje za daljinske upravljače- 369, 60 dinara, umesto najviše 120, a veliki selotejp- 264 dinara umesto samo 85.

Iz budžeta bi za jednu običnu hemijsku olovku sa minicom i “zakačkom za džep” trebalo da se plati čak 372, umesto 35 do 40 dinara.

Narodna poslanica Jelena Milošević, inače članica Predsedništva Stranke slobode i pravde i čelnica niškog odbora te stranke, koja je ukazala na ovu paprenu nabavku, ocenila je za Danas da je reč o “pljački episkih razmera na spajalicama” i pozvala javno tužilaštvo da hitno reaguje.

Grad Niš dostavio Danasu dokumente o paprenoj nabavci kancelarijskog materijala, a iz njih se vidi da je sniženje cena samo "trenutno" 3
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Ona je najavila da će se obratiti nadležnim državnim organima, a da će slučaj paprene nabavke ovog potrošnog materijala izneti i za skupštinskom govornicom, kad parlament počne da radi.

“Niš je dobio kancelarijski materijal od zlata, u duhu zlatnog doba u kojem živimo. Po nekoj gruboj proceni, šteta za niški budžet teška je nekoliko miliona dinara, za koje su mogli da se nabave, recimo, udžbenici makar za učenike nižih razreda. Zaista je neshvatljivo da se krade na potrošnom materijalu i na papiru. Kada će im biti dosta? Podmirli su kumove, zetove, ćerke, sinove i ostale, pa bi sada zaista mogli ‘malo’ i da stanu”, rekla je Milošević.

Cene visoke samo zbog nestabilnog tržišta, za sumnju u zakonitost odgovorni “pojedini mediji”

U jednom od dva nova ugovarača sa Gradom, firmi AIO PRO, za naš list nisu negirali informacije o cenama, koje smo joj precizno dostavili za veći broj proizvoda, ali su kazali da su ih diktrirale nepovoljne okolnosti u vreme javne nabavke, te rizici u vezi sa cenama u sledeće dve godine, na koliko je ugovor zaključen.

“Javna nabavka je objavljena u momentu kada su cene papira i ostalog materijala višestruko skakale na dnevnom nivou i naša ponuda za nabavku je bila podneta shodno rizicima koje je nosila u tom momentu, s obzirom da treba da se isporučuju i nose male količine proizvoda na dnevnom nivou u naredne dve godine. Mi smo svakako u komunikaciji sa naručiocem i rešavamo promenu cena ili raskid ugovora kako bi se ovaj problem prevazišao”, rekli su u AIO PRO.

Na ove tvrdnje se, sa desetak dana zakašnjenja, nadovezao kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski, koji je saopštio da su AIO PRO i Nemetschek bili jedini ponuđači na javnoj nabavci, koja je bila centralizovana, objavljena na portalu javnih nabavki, sa javnim pozivom koji je stajao 35 dana.

Grad Niš dostavio Danasu dokumente o paprenoj nabavci kancelarijskog materijala, a iz njih se vidi da je sniženje cena samo "trenutno" 4
Dragana Sotirovski: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Nije bilo posebnih uslova, pa je svako ko se bavi prodajom kancelarijskog materijala mogao da konkuriše, a nije bilo ni pitanja, primedbi ili žalbi u vezi sa procedurama, saopštili su u kabinetu, dodajući da je tender sproveden na zakonit način, a Grad “štitio budžet, a ne interese pojedinaca“.

“Uz to, prvoplasirani ponuđač (AIO PRO, prim. aut.) se 8. juna obratio dopisom Gradu, navodeći da zbog pojeftinjenja pojedinih artikala na tržištu umanjuje ponuđene cene za 35 odsto u odnosu na date cene u javnoj nabavci. Grad je, tako, sa tom firmom, i drugoplasiranom firmom (da bi se osiguralo nesmetano dopremanje robe) zaključio okvirni sporazum na 24 miliona dinara na period od dve godine”, navodi se u saopštenju, uz naknadno pojašnjenje da “iznos ponude dobavljača sa korigovanim cenama od 35 odsto iznosi 24.337.476,80 dinara, bez PDV-a”.

U saopštenju se dodaje da je posao nabavke kancelarijskog materijala raskinut sa starim dobavljačima- firmama Grafolist, Broker i Atlantic, jer su „od početka godine u dva navrata tražili od Grada povećanje cena od 40 odsto, što nije prihvaćeno“.

Kabinet gradonačelnice nije propustio priliku da oceni da su „pojedini mediji“  koji su se bavili ovom temom “naveli” javnost na sumnju u zakonitost procedure. Saopštenje su, rekli su, dostavili u cilju istinitog informisanja javnosti, pošto su autori tekstova “slučajno ili namerno” izostavili neke činjenice.

Danas je, inače, prvi izvestio o ovoj nabavci, pozivajući se na različite dokumente u koje je imao uvid. Kabinet gradonačelnice u vreme nastanka našeg teksta, sredinom ovog meseca, nije odgovorio na prosleđena pitanja.

Različiti podaci o cenama kabineta gradonačelnice i oni u dokumentima dostavljenim Danasu

Medijski saradnici gradonačelnice Sotirovski su, međutim, ovih dana pozitivno odgovorili na zahtev Danasa, te dostavili okvirni sporazum Grada Niša i dve izabrane beogradske firme, dopis firme AIO PRO od 8. jula, kao i dopise dva od tri stara dobavljača u kojima se traži povećanje cena od 35, odnosno 40 odsto.

Neki od najbitnih podataka u saopštenju kabineta gradonačelnice i ovim dokumentima se ne podudaraju.

Ključni argument Grada za tezu da je i u ovom poslu “štitio budžet, a ne interese pojedinaca” se, tako, dovodi se u pitanje uvidom u dopis EIO PRO, od 8. jula ove godine.

Ta firma u dopisu predlaže Gradu “popust od 35 odsto u odnosu na ponudu iz obrasca strukture cene”, a kao razlog navodi “stabilizaciju cena na tražištu”, do koje je došlo “u ovom trenutku”. Zbog toga naglašava da je i njen popust “trenutni” i da će važiti dok ne dođe do “neke nove promene za koju nemaju finansijsko opravdanje”.

Takođe, u okvirnom sporazumu je navedeno da je njegova ukupna vrednost 26 miliona dinara, i to bez uračunatog PDV-a, a ne 24 miliona, kako je saopštio kabinet.

Jasno je naznačeno i da su cene u ponudama dva isporučioca “fiksne i ne mogu se menjati za vreme važenja sporazuma”, te nije jasno kako se one sada “prilagođavaju” tržišnim uslovima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari