Gradonačelnik Kragujevca na sastanku sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica obećao subvencije za poljoprivredu i osudio blokadu puteva 1Foto: Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, održao je danas još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima Saveta mesnih zajednica sa seoskog područja, ali ovoga puta u Skupštinskoj sali, na kome se razgovaralo o problemima sela koja predstavljaju i načinima za njihovo rešavanje.

– Jako je bitno da imamo otvoren i konstantan dijalog sa predstavnicima naših kragujevačkih seljaka a uvek se otvaraju pitanja infrastrukture i vodosnabdevanja u selima koja su najviše pogođena ovim problemom, kazao je gradonačelnik Dašić.

Sa izabranim predstavnici svojih građana na selu, sa kojima se ne sastaje prvi put, razgovarao je o nekoliko bitnih tema i, kako je naglasio, „nastavićemo da se sastajemo i dalje”.

– Ove godine je budžet za poljoprivredu dupliran i razgovarali smo i dogovorili se o raspodeli tih sredstava. Želeli smo da ih konsultujemo i od njih čujemo šta je u ovom trenutku najpotrebnije i na to, usmerimo sredstva, najavio je Dašić.

Gradonačelnik je podsetio da se kragujevačka lokalna vlast u decembru obratila Ministarstvu poljoprivrede i načelno dobila saglasnost da ove godine, zbog drastičnog rasta cene đubriva, može deo novca iz budžeta da usmeri na subvencije za nabavku đubriva.

– Ali ćemo podržati i nabavku mehanizacije, plastenika i ostalog što smo predvideli. Podrška da se deo sredstava za poljoprivredu usmeri za subvencionisanje kupovine veštaškog đubriva dobijena je gotovo jednoglasno, istakao je gradonačelnik Dašić.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj temi u ovom trenutku a odnosi se na blokadu puteva i pritisaka na državu.

– Posebno me raduje, što su zvanični predstavnici svojih sela takođe jednoglasno poručili, da je kragujevački seljak uvek bio uz svoju državu i da se takav vid pritisaka kao vid komunikacije sa državom ovde ne prepoznaje, i zahvalan sam im na tome, smatra on.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom, posle završenog sastanka, izrazio je Zoran Božanić, predstavnik Saveta MZ Kutlovo, sela kojem je za sutra zakazan protest poloprivrednika sa blokadom puteva, a koji je rekao da kragujevačko selo daje podršku svojoj državi i osuđuje svaki vid pritiska.

– U ovom momentu poljoprivrednicima je problem vreme za kupovinu đubriva, ali oni znaju da će odmah po konkurisanju, a na osnovu dokumentacije i priloženog fiskalnog računa, od grada Kragujevca veoma brzo dobiti novac. Za one koji ne znaju šta je potrebno od dokumentacije, predstavnici Odeljenje za poljoprivredu i Centar za stvrna žita i razvoj poljoprivrede dostupni su i na terenu za dodatna objašnjenja, kazao je Damjan Srejić, član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, koje je pored Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada, Snežane Živanović Katić, savetnice za poljoprivredu i predstavnika JKP „Šumadija”, prisustvovao današnjem sastanku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari