Gradonačelnik Niša najavljuje olakšice dužnicima za komunalne usluge 1Foto: V. Torović

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović tvrdi da nije predizborno obećanje njegova najava da će od sledeće godine Nišlije koje duguju za komunalne usluge imati mnogo povoljnije uslove za otplatu duga. 

– Olakšice koje nudimo su veće nego ikad, ali to nema veze sa parlamentarnim i lokalnim izborima koji treba da budu održani 2020. godine. Svakodnevno sam u kontaktu sa građanima, kao i moji saradnici i tako smo saznali u kakvim uslovima Nišlije žive, te je ovo prirodna reakcija, kaže Bulatović.

Međutim, predsednik GO Demokratske stranke(DS) u Nišu Miodraga Stankovića smatra da se olakšice za dužnike za komunalije pripremaju zbog predstojećih izbora, jer je „gradonačelnik Niša ozbiljno zabrinut i želi baš u predizbornoj godini da pomogne osiromašenom narodu”.

On pita Bulatovića kako to da “premijerka( Ana Brnabić) izjavljuje da smo sve bogatiji, a vi priznajete da jedna trećina građana Niša nema novca da plati račune za komunalne usluge”.

– Da li znate da je 36.000 porodica u Nišu na ivicu siromaštva došlo upravo u poslednjih sedam godina otkad je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti? Vaša stranka je najodgovornija za takvu katastrofalnu situaciju, kaže Stanković.

Gradonačelnik Niša objašnjava da će 36.000 Nišlija moći da vrati dugove za komunalije u roku do 10 godina za najveće dužnike, uz otpisivanje kamata.

– Niš jedini u Srbiji koji nudi ovakve beneficije komunalnim dužnicima, koji za vodu, grejanje, đubrarinu i druge komunalije ukupno duguju oko 185 miliona dinara. Od 2012. građani Niša mogu reprogramom da se reše svojih dugovanja, ali će im Grad od 2020. godine pomoći da dugove vrate po mnogo povoljnijim uslovima, kaže Bulatović.

Čelnik niških demokrata upozorava gradsku  vlast da će otpisivanjem kamata dužnicima ugroziti ceo sistem lokalne samouprave.

– Ako otpišete kamate i odlažete plaćanje računa, ionako osiromašena i ugrožena javna preduzeća, dovešćete u još težu situaciju, kaže Stanković.

Najvećim dužnicima rok od 10 godina

Najvećem broju građana koji duguju do 100.000 dinara (32.779) biće otpisane kamate i moraće da izmire glavnicu na period od pet godina.

Za 2.672 dužnika od 100.000 do 250.000 dinara period izmirivanja duga je osam godina, a za one koji duguju od 250.000 do 500.000 dinara( 569) rok je devet godina.  Za najveće dužnike, 132 građana koji duguju više od 500.000 dinara, period izmirenja je 10 godina.

Korisnici Centra za socijalni rad (3.227) imaće iste rokove, takođe će biti oslobođeni kamate, ali će najveći iznos rate za njih biti 500 dinara. Nišlije će od 15. januara do 15. aprila moći  da potpišu ugovore o reprogramu dugova u Objedinjenoj naplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari