Gubitak Agrokora 300 miliona evra 1Foto: EPA-EFFE/Antonio Bat

Revizorski izveštaj pokazao je da je u maloprodajnom delu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna (293 miliona evra), od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna (253 miliona evra), rekao je prinudni upravnik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna,izveštava N1.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekat u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna (333 miliona evra), kazao je Ramljak.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 miliona kuna (40 miliona evra), a u prehrani, koja obuhvata Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 miliona kuna (93 miliona evra).

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekat na neto dobit u poljoprivredi dostigao je 200 miliona kuna (27 miliona evra), a u prehrani 1,4 milijarde kuna (186 miliona evra).

Najznačajniji negativni uticaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 odsto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazao je revizorski izveštaj.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravila agencija PrajsvoterhausKupers (Pwc) obuhvata 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, tri društva u Srbiji i tri društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 odsto grupnog prihoda, te 98 odsto grupne dobiti za 2016. godinu.

„Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku vanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izveštaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja“. Ramljak je pojasnio da je to važno, jer da nema tog zakona, finansijski izveštaji bi doveli u pitanje budući opstanak cele grupe i kompanija, odnosno trebalo bi otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izveštaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Na konferenciji za novinare, vanredna uprava Agrokora predstavila je najvažnije nalaze revidiranih finansijskih izveštaja za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izveštaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidivanog finansijskog izveštaja grupe Agrokor najavljuju za početak iduće nedelje, a nakon što budu predstavljeni Privremenom veću poverilaca.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari