Gutereš obnavlja inicijativu za izvoz ukrajinskog žita 1foto EPA-EFE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje prehrambenog sporazuma.

Gutereš je naveo da ti predlozi omogućavaju da se stvore uslovi za obnavljanje crnomorske inicijative, jer smatra da je ona dala važan doprinos tome da prehrambena tržišta adekvatnije odgovore na zadatke osiguravanja prehrambene bezbednosti, dovela je do smanjenja cena i stvorila uslove za ulazak proizvoda na tržišta zemalja u razvoju, preneo je Sputnjik.

U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će Rusija biti spremna da obnovi prehrambeni sporazum čim se preduzmu mere za rešavanje problema sa sprovođenjem ruskog dela crnomorskog paketa, koji je ostao nerealizovan, uprkos obećanjima Gutereša.

Čim razgovori pređu u konkretne odluke, Rusija će istog dana biti spremna da obnovi i ukrajinski deo prehrambenog paketa, istakao je Lavrov, dodavši da Zapad sprečava rešavanje problema sa izvozom ruskog žita i đubriva.

Ujedinjene nacije ne mogu ništa same da urade. One su primorane da mole Zapad da pokaže razboritost i konstruktivan pristup, što Zapad ne želi da uradi i za sada se sve svodi na puka obećanja, kazao je lavrov.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju, zbog toga što nisu ispunjeni delovi koji se tiču Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari