Đedović Handanović: Hakerski napad na EPS nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbednosne podatke 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Ministraka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da hekerski napad na Elektroprivredu Srbije (EPS) nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbednosne podatke, navodeći da je to bio napad na administrativni deo sistema.

Ona je novinarima kazala da su decembarski računi za struju zbog tog napada malo kasnili, ali da su svi poslati korisnicima.

„Računi su malo kasnili usled tehničkih izazova zbog hakerskog napada, ali je sistem podizan deo po deo. Ono što je najbitnije jeste da ovaj napad nije ugrozio proizvodnju, već je bio administrativne prirode i nije ugrozio bezbednosne podatke. Zbog toga je trebalo određeno vreme da se sistem podigne“, rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje koji je najgori mogući scenario kao posledica hakerskog napada za EPS i građane, ministarka je kazala da ona ne vidi najgori mogući scenario.

„Ne vidim kao moguć najgori scenario. Elektroprivreda je stabilizovala sistem i podićiće bezbednost sistema u narednom periodu i na preporuku ministarstva telekomunikacija, oslanjajući se na iskustva i resurse koje država ima u Državnom data centru. Mislim da je oporavak siguran i na dobrom smo putu da se bolje zaštitimo od ovakvih scenarija“, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je vlada Srbije dala preporuku ne samo EPS-u, već i drugim energetskim preduzećima da podignu i unaprede svoje bezbednosne i informacione sisteme, kako bi se ovakvi događaji u budućnosti sprečili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari