Hakeri ponudili dokumente EPS-a na dark vebu? 1Foto: Shutterstock/Dmytro Tyshchenko

Ucenjivačka grupa Qilin, koja je krajem decembra 2023. godine preuzela odgovornost za hakerski napad na Elektroprivredu Srbije, ponudila je za slobodno preuzimanje nešto više od 34 gigabajta dokumenata, koje su navodno skinuli tokom napada na to preduzeće, izveštava Radio Slobodna Evropa.

RSE, međutim, nije mogla da potvrdi autentičnost dokumentacije.

Poređenja radi, jedan gigabajt sadrži oko 10.000 dokumenata, prenosi RSE i navodi da se, prema toj računici, na dark vebu nalazi oko 340.000 stranica različitih navodnih dokumenata EPS.

„Prvi deo dostupan je za preuzimanje, a drugi deo biće dostupan 27. januara“, navodi se u kratkom obaveštenju na blogu ove grupe, koji se pojavio 18. januara.

Hakeri ponudili dokumente EPS-a na dark vebu? 2
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Radio Slobodna Evropa ne može da potvrdi autentičnost dokumentacije na stranicama takozvanog „internet podzemlja“.

Preuzimanje dokumenata koji su podeljeni otežano je zbog načina na koji funkcioniše mreža „Tor“, putem koje je jedino moguće preuzimanje, ali i zbog preopterećenosti sajta na kome su dokumenta.

Elektroprivreda Srbije i njen osnivač Vlada Srbije nisu do objavljivanja teksta odgovorili na pitanja RSE o slobodnom preuzimanju stotina hiljada dokumenata na dark netu.

Bez konkretnog odgovora ostala su i pitanja upućena Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje vodi istragu o hakerskom napadu na EPS.

„Nećemo davati izjave tokom preduzimanja dokaznih radnji u ovom predmetu do trenutka kada njihovo objavljivanje neće uticati ili ugroziti naše dalje postupanje“, navode iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari