Haos na tržištu i navala Rusa: Može li država da utiče na cenu zakupa nekretnina? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Divljanje cena zakupa nekretina u Beogradu koje okupira javnost, delimično i kao posledica preseljenja većeg broja Rusa u Srbiju zbog sankcija koje se uvode njihovoj zemlji, izazvalo je polemiku na društvenoj mreži Tviter o merama koje bi eventualno država mogla da preduzme za regulaciju tržišta.

Dok pojedini pominju ideju uvođenja viza za ulazak ruskih državljanja u Srbiju kako bi se smanjio njihov uticaj, oni koji se zalažu za slobodno tržište oštro se protive bilo kakvom mešanju države, a umerenije struje insistiraju samo na doslednom oporezivanju stanodavaca i zaštiti ugovora sa stanarima.

Lavinu komentara izazvao je jedan tvit, u kome se navodi da bi Vlada Srbije trebalo da preduzme mere zbog cena nekretnina i navodi se konkretan primer poskupljenja cene zakupa stana za 100 odsto – sa 300 na 600 evra mesečne stanarine.

„Vlada Srbije bi morala hitno da uradi nešto zbog divljanja cena nekretnina u Beogradu. Stan koji sam do juče iznajmljivao za trista evra, danas je oglašen na ŠEST STOTINA EVRA. Jedna od mera je ponovo uvođenje viza za državljane Rusije koja bi pratila sankcije“, napisao je Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove na Tviteru zbog čega je izložen salvi kritika i različitih reakcija.

Beširi je o ovome govorio u kontekstu usaglašavanja Srbije sa sankcijama zapadnih država protiv Rusije, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ipak, mnogim tviterašima se to nije svidelo, ne zato što su stali na stranu Rusa koji dolaze u Beograd, već uglavnom zato što smatraju da tržište treba da ostane slobodno a ne da podleže regulaciji.

Takođe, bilo je i onih koji smatraju da treba zaštititi Ruse koji beže iz svoje zemlje zbog neslaganja sa ratnom politikom.

Umereniji komentatori saglasili su se da cene rente u Beogradu trenutno jesu previsoke, ali se ukazivalo i na druge načine za prevazilaženje ovog problema koji ne bi podrazumevali ograničenja i intervenciju države.

Recimo, jedan od umerenijih predloga bio je da država samo treba da dosledno sprovodi kontrolu plaćanja poreza na izdavanje nekretnine za vlasnike stanova, i obezbedi pravnu zaštitu za zakupce koji imaju ugovore sa zakupodavcima na ugovorene iznose, kako ne bi dolazilo do jednostranih promena.

Ima i onih koji upozoravaju da se ne možemo uzdati u Vladu Srbije da reši bilo koji problem i zaštiti građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari