Havarija u Srpskoj fabrici stakla, proizvodnja pada na trećinu 1Foto: Printscreen/RTS

U staklari SFS Paraćin se u nedelju, 26. marta, delimično srušio unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjenja, saopštila je danas Srpska fabrika stakla.

„U nesreći nije došlo do povreda radnika u fabrici, niti do izlivanja staklene mase. Radi se o peći, koja je bila dotrajala i za koju su se novi vlasnik fabrike, zajedno s rukovodstvom, poslednjih meseci aktivno trudili da joj produže radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem. Investicioni planovi društva teku nesmetano dalje, između ostalog i projekat izgradnje zamenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine.

U međuvremenu će društvo doneti potrebne mere, da se obezbedi stabilno poslovanje, uključujući smanjenje broja zaposlenih preraspoređivanjem i prevremenim penzionisanjem“, navodi se u saopštenju kompanije.

Oni ističu da je peć izgrađena 2014. godine, dotrajala i da je neupotrebljiva zbog čega će biti prekinut veći deo proizvodnje. Fabrika će raditi sa 30 odsto kapaciteta koristeći manju peć.

U saopštenju se navodi da će do završetka izgradnje nove peći za oko godinu u fabrici ostati nešto više od polovine zaposlenih.

„Približno 50 radnika će se u međuvremenu stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik, gde će se upoznati sa svim potrebnim radnim procesima na različitim radnim područjima, sve sa ciljem, da pokretanje nove peći u 2024. godini protekne nesmetano.

Istovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta i dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje“, navodi se u saopštenju uz napomenu da su zaposleni već obavešteni od promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.