Hiljade radnika bivših preduzeća u Nišu traže pomoć gradske Skupštine za isplatu zaostalih plata 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/EV)

Oko 7.000 radnika nekadašnjih velikih industrijskih preduzeća koji nisu uspeli da naplate zaostale plate uprkos izvršnim sudskim presudama, pokušaće da izdejstvuju podršku odobrnika u Skupštini grada Niša ne bi li dobili zaostale zarade.

Predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera „Pobeda“ Radoslav Spaić i odbornik opozicione odborničke grupe „Niš, moj grad“ Miodrag Stanković podsetili su na konferenciji za medije da već 13 godina svakog petka radnici Elektronske industrije, Mašinske industrije i drugih propalih društvenih firmi protestuju ispred Gradske kuće zbog neisplaćenih plata.

Spaić je istakao da radnici traže da Vlada Srbije donese uredbu ili zakon na osnovu kojeg bi radnicima bile isplaćene zarade.

„Taj problem može da se reši na više načina, mogu da nam isplate po modelu stare devizne štednje ili sa rokom od jedne do pet godina. Međutim, oni razgovaraju s nama bez ikakvih predloga i stalno se odugovlači isplata“, naglasio je Spaić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić, dok je još bio premijer, prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu oktobra 2016. godine rekao da će problem zaostalih plata radnika biti rešen do kraja te godine.

„Takođe je rekao da će SNS, kada dođe na vlast, posebnu brigu voditi o sirotinji. Da li ima veće sirotinje u Srbiji od nekadašnjih radnika? Nema! Mi u Nišu imamo nekadašnje radnike koji sada imaju samo 12.000 ili 13.000 platu, a neki još nisu ni stekli uslov za penziju“, izjavio je Spaić.

Po njegovim rečima, u Nišu sada oko 8.000 domaćinstava živi bez struje, a među njima su i radnici koji nisu primali platu i nisu mogli da izmiruju račune.

Potrpedsednik Udruženja „Pobeda“ Miodrag Miljković kazao je danas da je za isplatu zarada radnika u Nišu potrebno oko 13 miliona dinara.

„Premijerka je rekla da će, ukoliko se plate isplate radnicima, Srbija propasti, da će bankrotirati. Međutim, Hrvatska je isplatila sve zaostale plate, Crna Gora takođe“, istakao je Miljković.

Po njegovim rečima, veliki broj radnika nekadašnjih industrijskih giganata je umro nedočekavši isplatu zarađenih plata, a sada borbu za pravdu nastavljaju njihova deca, čak će možda i unuci, a to „nema smisla“.

Odbornik odborničke grupe „Niš moj grad“ Miodrag Stanković je kazao da je u niškom regionu propalo oko 35 društvenih firmi, a među zaposlenima ima onih koji nisu naplatili desetak plata, ali i onih koji nisu naplatili više od 100 plata.

„Zahtevamo da Skupština Grada uputi inicijativu Skupštini Srbije za isplatu zaostalih plata po presudama Osnovnog i Privrednog suda. Zahtev za nalaženje načina za isplatu zarada trebalo bi da dobije podršku svih odbornika“, istakao je Stanković.

On je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pravo na isplatu plata radnicima društvenih firmi kvalifikovao kao osnovno ljudsko pravo. Po njegovim rečima, u presudama iz Strazbura je navedeno da je Vlada Srbije odgovorna i da mora da isplati plate radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari