Holandija povukla sa tržišta smrznute višnje iz Srbije zbog velike količine pesticida 1Foto: Pixabay/ThoKi2025

Zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida Holandija je sa tržišta povukla smrznute višnje poreklom iz Srbije, objavio je RASFF – evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

Reč je o pesticidu dimetoatu (dimethoate) koji je, kako se navodi, otkriven u većoj količini od dozvoljene, prenosi N1.

Kontrolu voća je, prema podacima sa RASFF, uradio – sam proizvođač.

U uzorku koji je uzet 6. marta otkriveni su ostaci ovog pesticida u količini od 0,044 mg po kilogramu, dok je dozvoljena količina 0,01 mg po kilogramu.

Rizik po zdravlje potrošača je definisan kao „ozbiljan“.

Dimetoat, inače, spada u insekticide i, prema podacima udžbenika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu „Fitomedicina„, koristi se u suzbijanju šetočine trešnjine muve.

„Ove muve su najnačanije štetočine trešnje i višnje. Dve vrste se javljaju zajedno, ali je brojnost R. cerasi najčešće veća. R. cingulata je poreklom iz Amerike, u Evropi je prvo opisana 1983. godine a u našoj regiji se redovno javlja od 2000. godine. Njegov značaj se povećava usled kasnijeg i dužeg leta“, navodi se u udžbeniku.

Među insekticidima registrovanim u Srbiji protiv trešnjine muve je upravo i – dimetoat.

RASFF je, inače, sistem brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje, koji je uspostavljen kao mreža za izveštavanje o direktnoj ili indirektnoj opasnosti za zdravlje ljudi koja potiče od hrane i hrane za životinje u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari